?> ДОБИТНИК МИЛОШЕВИЋ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДОБИТНИК МИЛОШЕВИЋ

Милорад Милошевић

Милорад Милошевић

Фондација „Проф. др Марко В. Јарић” доделилила је престижну награду „Марко Јарић” за 2022. годину др Милораду Милошевићу, редовном професору Универзитета у Антверпену (Белгија) у Свечаној сали Српске академије наука и уметности. Признање се додељује 25 година за изузетне резултате у физици, а добијали су га угледнији истраживачи пореклом из Србије, од којих већина ради на водећим светским универзитетима. Фондација „Проф. др Марко В. Јарић“ основана је пре четврт века, 1998. године, с циљем oчувања успомене на живот и дело Марка Јарића (1952-1997).

У одлуци је наведено да је награда додељена „за изузетне доприносе проучавњу квантних функционалних материјала и хибридних хетероструктура и пројектовању њихових суперпроводних и магнетских својстава помоћу рачунарских симулација на микро, нано и атомској скали”. Жири је једногласно одлучоп, а чинили га научни саветници др Милан Тадић, др Ненад Вукмировић и др Владимир Ђоковић.

Др Милорад Милошевић завршио је основне студије на Електротехничком факултету у Београду, а докторирао је на Факултету за науке Универзитета у Антверпену где је одбранио дисертацију на тему хибридних уређаја на бази суперпроводника и феромагнета. Усавршавање је наставио у Великој Британији и САД, а 2008. године се вратио у Белгију. Данас у својим истраживањима он сарађује и са научним установама из Србије, а нарочито Институтом за физику, Електротехничким факултетом и Институтом за нуклеарне науке „Винча”.

(ИФИЗ)

О аутору

Stanko

Оставите коментар