MEĐU IZMEĐU

DOMAĆA SAJBER ODBRANA

751 pregleda
Sajber bezbedni (Vikipedija)

Centar za primenjenu matematiku i elektroniku obeležio je nedavno pola veka od osnivanja, a svečanosti u Domu Vojske prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić.

Državni sekretar, Nenad Nerić podsetio je na istorijski značaj upotrebe kriptografije na našim prostorima za vojne i diplomatske potrebe.

„Tokom pola veka postojanja, Centar je uspešno održavao korak sa savremenim svetskim kretanjima u oblasti kriptografije i u najtežim uslovima iznalazeći kvalitetna rešenja i obezbeđujući kriptografsku zaštitu informacija koje se prenose telekomunikacionom sistemu”, rekao je Nerić.

„Primenjena kriptološka
rešenja moraju biti razvijena
sopstvenim snagama”.
(Pukovnik Dragan Trivić)

On je rekao da su znanja i sposobnosti zaposlenih u Centru doprineli kvalitetnoj i pouzdanoj kriptografskoj zaštiti informacija, kako za potrebe Ministarstva odbrane, tako i za potrebe drugih državnih organa, omogućujući im nesmetano funkcionisanje i u najosetljivijim situacijama.

Načelnik Centra za primenjenu matematiku i elektroniku, pukovnik Dragan Trivić rekao je da je ustanova formirana 5. maja 1967. godine, ističući da je u svom pedesetogodišnjem postojanju i radu Centar uspešno realizovao naučnoistraživačke zadatke u oblasti kriptologije, razvijajući i verifikujući sopstvena kriptološka rešenja.

„Svedoci smo sve većeg i neprekidnog razvoja telekomunikacionih i informacionih tehnologija, a sve više poslova i aktivnosti odvija se posredstvom elektronskih komunikacija. Na taj način se povećavaju opasnosti koje prete iz sajber prostora i postavljaju sve veće zahteve u pogledu zaštite informacija”, rekao je Trivić.

On je rekao da primenjena kriptološka rešenja moraju biti razvijena sopstvenim snagama, i pored složenih teorijskih i praktičnih uslova i izazova, jer samo sopstvena rešenja obezbeđuju potrebnu sigurnost.

Na svečanosti su uručena i priznanja državnim i privrednim organizacijama koje su u prethodnim godinama pružale veliku i nesebičnu pomoć i izlazile u susret potrebama i zahtevima Centra.

(Izvor Tanjug)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar