МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДРЕВНЕ РЕКЕ НА МАРСУ

Речна корита (ЕСА)

Нове слике с Марса откривају да су на Црвеној планети постојале древне реке, што говори о томе да је Марс некада имао влажнију и топлију климу.Слике снимљене сателитом Марс експрес Европске свемирске агенције (ЕСА) показују трагове које је на површини планете оставио „древни систем река”, преноси „Индепендент”.

Долине су се формирале онако како би и на Земљи, са снажним протоком воде који је пробијао свој пут кроз предео. Оно што је мање јасно јесте одакле долази вода. Због недостатка знања о клими на Марсу у прошлости, научници не знају да ли је то због подземних вода, падавина, топљења леда или нечег непознатог.

Иако данас нема воде на површини Марса, оваква и слична открића у последњих неколико година указују да је Марс некада имао много влажнију и топлију климу. Свако откриц́е доноси додатна питања о прошлости планете и научници коначно желе да открију да ли је на Марсу било услова за живот. Следеће године ЕСА ће,у сарадњи са руским свемирским програмом Роскосмос,покренути мисију „Еко Марс” с примарним циљем да се „одговори на питање да ли је живот икада постојао на Марсу”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар