?> ДРХТАВИ ЏИН ИШЧЕЗАВА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДРХТАВИ ЏИН ИШЧЕЗАВА

Чудесни организам

Пандо је у невољи јер више не расте, нема нових младица. Престао је да се саморепродукује пре најмање 30 година. Ко је кривац за то? Па, човек.

Можда делује невероватно, али један једини организам покрива површину од 43 хектара, процењује се да тежи више од 6.000 тона и стар је најмање 80.000 година, али сада стручњаци сматрају да умире због човекових активности. Пандо је огромна колонија јасике (врсте тополе) у америчкој држави Јути, за коју је генетским тестовима утврђено да је јединствен живи организам.

Дрхтави џин, како га такође зову, покрива 43 хектара површине, а сва дрвећа изнад земље повезана су пространим подземним коренским системом.

После хиљада година развоја, међутим, Пандо је у невољи јер више не расте, односно нема нових младица. У ствари, како је утврдило истраживање објављено у часопису PLOS One, Пандо је престао да се саморепродукује пре најмање 30 година. „Због човека се све ово дешава”, тврди Пол Роџерс са Универзитета у Јути.

Људи су омогућили да локална популација јелена драстично порасте, јер су њихови природни предатори скоро потпуно истребљени. Осим тога, ранчери у близини пуштају стоку, која заједно са јеленима темељно уништава нове младице пре него што имају прилике да очврсну. Њихови велики апетити довели су до тога да истраживачки тим није могао да пронађе ниједну младицу којој надземни део није поједен.

„Оно што овом чудесном систему треба је да се одмори и заштити од преживара”, наводи Роџерс, објашњавајући да само државне власти могу то да ураде. Мањак новог дрвећа постао је евидентнији и када су аутори студије анализирали снимке из ваздуха из 1939. године. Тада су приметили и да су неки делови током времена искрчени. „На тим површинама никада ништа није никло због комбинације сече, а онда и животиња које једу младице”, наводи Роџерс.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар