ГАГАРИНОВИ ПУТОКАЗИ

ДВОСКОКОМ ДО МАРСА

Насељавање (Марсово друштво)

Насељавање (Марсово друштво)

НАСА разматра план да група астронаута проведе годину дана у орбити око Месеца у оквиру програма освајања „Црвене планете”. Које ће земље учествовати у овом подухвату?

Мр Грујица С. Ивановић

Пре првог лета човека на Марс, који треба да буде средином 2030. године, НАСА намерава да групу астронаута пошаље на годину дана у орбиту око Месеца. Представник департмента за дугорочна планирања у Грег Вилијамс изјавио да се разматра двоетапни план мисије на „Црвену планету”.

Цена програма који ће трајати
25 година процењена је на преко
хиљаду милијарди долара.

У оквиру прве етапе биће изграђена космичка станица, у слободном преводу „Пролаз кроз капију дубоког космоса” (Deep Space Gateway – DSG), која ће бити пројектована на бази једног од шест стамбених модула за боравак људи у дубоком космосу. За градњу станице планирано је шест космичких мисија током којих ће, поред стамбеног модула у орбити око Месеца, бити транспортована и неопходна опрема за њено функционисање, укључујући космички брод, условно назван  „Транспорт у дубоки космос” (Deep Space Transport – DST). Овај космички брод биће касније коришћен за лет људи на Марс.

У састав Месечеве станице улазе енергетско-пропулзиони блок (PPB), на коме треба да раде НАСА и ЕСА, стамбени модул (HM), који ће осмислити НАСА, ЕСА и Јапанска космичка агенција (JAHA) и руски модул за излазак у отворени космос (АМ). За превоз ових блокова користиће се америчка супер ракета SLS, чије се премијерно лансирање очекује почетком 2019. Посаде ће летети ка Месечевој станици у америчким космичким бродовима „Орио”, а је могуће да се у ове сврхе, такође, користи руски космички брод „Федерација”.

Kосмички брод „Орион” прилази Месечевој станици DSG. Лево је погонски модул PPB са сунчевим панелима, затим два стамбена модула HM (већи америчко-европски и мањи јапански) са роботском руком и модул АМ за излазак у отворени космос. 

Kада мисије буду завршене и станица DSG комплетирана, НАСА планира да у њу пошаље посаду астронаута који ће у орбити око Месеца провести годину дана. Тада ће, између осталог, бити проверено може ли космички брод DST да обави лет до Марса и натраг, који ће трајати више од хиљаду дана. По повратку са Марса, DST ће бити спојен са Месечевом станицом, где ће бити обављено његово сервисирање и припрема за следећи лет ка „Црвеној планети”.

Градња Месечеве станице DSG трајаће од 2018. до 2026. и обухватиће четири пилотиране мисије ради превоза модула и опреме у орбиту око Месеца. Друга фаза треба да започне 2027. и укључи превоз космичког брода DST. После ове мисије уследиће једногодишња експедиција у орбити око Месеца током које ће, такође, бити обављено неколико транспортних мисија за превоз свега што је неопходно за први лет на Марс 2030. из орбите око Месеца.

За време друге фазе космички брод DST (десно) креће ка „Црвеној планети”, док Месечева станица DSG остаје у орбити око Месеца.

Цена програма који ће трајати 25 година процењена је на преко хиљаду милијарди долара. Поређења ради, у данашњем износу, програм „Аполо” (посете људсксих посада Месецу 1968-1972) коштао је око 160 милијарди долара.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар