МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЏЕКА ТРБОСЕКА ОДАО ШАЛ

ЏЕКА ТРБОСЕКА ОДАО ШАЛ

Идентитет серијског убице, који је сејао смрт пре више од 130 година у Лондону, коначно је откривен. Џек Трбосек је убијао људе пре готово век и по, а тек недавно је ДНК анализом узорка крви, који је узет са шала једне од Трбосекових жртава Кетрин Едовс, откривен његов идентитет.

Анализа је показала да је реч о Арону Косминском (23), берберину који је живео у Лондону. Космински је био главни осумњичени у очима детектива који је тада водио истрагу, али никада није било довољно доказа да би га осудили.

Први пут смо описали систематску,
молекуларну анализу јединог преживелог
физичког доказа везаног за убиства.

Међутим, сада, више од 100 година откако је убијао по Лондону, истраживачи са Универзитета Џон Морес у Ливерпулу су успели да идентификују чувеног серијског убицу. Џеку Трбосеку се ставља на терет силовање и убиство најмање пет жена у источном делу Лондона током 1888. године, преноси Б 92. Своју анализу објавили су у часопису о форензичкој науци, а у тексту се наводи:

„Први пут смо описали систематску, молекуларну анализу јединог преживелог физичког доказа везаног за убиства Џека Трбосека. Проналажење оба подударна профила у истом доказном материјалу повећава статистичку вероватноћу његове укупне идентификације и појачава тврдњу да је шал аутентичан.”

Шал је пронађен поред четврте жртве Џека Трбосека Кетрин Едовс, а претпостављало се да крв припада управо убици. Ово није први пут да је Космински повезан са овим злочинима. Али је први пут да је та тврдња поткрепљена доказима који на то указују.

Космински је био пољски јеврејски имигрант који се иселио у Енглеску након што је осетио да у својој земљи не може више да живи због руског утицаја који се ширио, преноси „Индепендент”. Смештен је 1891. године у психијатријску болницу, у којој је и умро осам година касније. Шал који је послужио као доказ против Косминског, купио је бизнисмен Расел Едвардс 2007. године на аукцији.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар