MEĐU IZMEĐU

EKRANI DELUJU NA MOZAK

169 pregleda

Deca koja manje igraju video igrice i kraće se zadržavajući gledajući u svakojake ekrane imaju drugačiji moždani sklop, navodi studija Nacionalnog instituta za zdravlje SAD (NIH). U toku istraživanja otkriveno je, naime, da se devetogodišnjacima i desetogodišnjacima koji su provodila više od sedam sati dnevno uz raznorazne elektronske uređaje prerano istanjio sloj mozga koji utiče na pamćenje, pažnju, opažanje, misli, jezik i svest.

Proučavanje na Makgil univerzitetu prvo je te vrste koje ukazuje na vezu između debljine mozga i povećanja kvocijenta inteligencije (IQ). Naučnici priznaju da još ne znaju da li su promene uzrokovane  dužinom vremena provedenim pred ekranom i da li je to loše ili nije. Snimci mozga 4.500 dece obelodanili su da su se ispitanicima koji su provodili više od dva sata dnevno pred ekranima pogoršali rezultati na testovima iz jezika i rasuđivanja.

Krajnji cilj proučavanja jeste da se ustanovi na uzorku od 11.000 dece da li dugotrajno korišćenje svakojakih ekran izaziva zavisnost. Podaci će biti d godine. Prema postojećim smernicama, deca od 24 meseca ili mlađa treba, uglavnom, da se drže dalje od ekrana, a onoj od dve do pet godina da se ograniči korišćenje elektronskih spravica najviše na sat dnevno.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar