МЕЂУ ИЗМЕЂУ

Ексклузивно БЕОГРАД ВЕЋ ПАО У ШАНГАЈУ

Здање Ректората (Википедија)

Ове године највећи и најстарији српски универзитет поново очекује пад на Шангајској листи најбољих светских универзитета.

Иако је објављивање коначних резултата развраставања универзитета 15. августа сваке године, обично се месец дана раније појављују листе по областима (http://www.shanghairanking.com). Ове године обласне листе су се већ појавиле 26. јуна у зору.

„Прве анализе указују да треба очекивати пад Универзитета у Београду на Шангајској листи за тридесетак места у односу на прошлогодишње 302. место. Треба подсетити да је најбољу позицију Универзитет у Београду остварио 2017. године (284. место у свету) и да је са извесним разочарањем дочекан у јавности прошлогодишњи пад за 18 места”, објашњава проф. др Зоран Николић са Физичког факултета у Београду, врстан зналац наукометрије и аутор научног магазина „Галаксија”.

nikolic-zoran

Зоран Николић

Од 2017. године обласне листе универзитета детаљно се воде у 54 области. Према том рангирању, претпрошле године Универзитет у Београду био је заступљен у 18 области, прошле у 27, а ове у 25. Већ сада се може се приметити да ће ове године пасти на листама већих области, попут биологије, физике, хемије, математике, тако да се не може очекивати икакав укупан напредак, а ни задржавање на истом 302. месту.

Најзначајније позиције у 2019. години држе области наука и технологија хране (50.), рударско и минерално инжењерство (92.), инструментална наука и технологија (134.), металуршко инжењерство (179.), јавно здравље (180.) и стоматолошке науке (187. место у свету).

Универзитет у Новом Саду је у три области сврстан у првих 500 на свету: наука и технологија хране  (163.), ветеринарске науке (290.) и хемијско инжењерство (485. место у свету), а Универзитет у Kрагујевцу у две области – клиничка медицина (257.) и математика (489. место у свету).

Pozicije Univerziteta u Beogradu na oblasnim Šangajskim listama za 2019. godinu

Interval – okvirna pozicija

Mesto – tačno izračunata pozicija na osnovu ARWU metodologije

Trend 20182019 – relativno pomeranje tačnih pozicija

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар