MEĐU IZMEĐU

ENZIM JEDE PLASTIKU

267 pregleda

Britanski i američki naučnici su ga izvukli bakterije, pa je mutirajući postao opasniji za plastiku od same bakterije.

Američki i britanski naučnici slučajno su napravili enzim koji može da uništi plastiku, što bi moglo da pomogne u rešavanju globalnog problema te vrste zagađenja, saopšteno je u novoj studiji. Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima Zemlje svake godine, te se povećava zabrinutost zbog toksičnosti tog naftnog derivata i njegovog uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Uprkos naporima za reciklažu, veliki deo plastike može da opstane stotinama godina, a naučnici zbog toga pronalaze načine kako da se plastika najbolje uništi. Istraživači iz Velike Britanija i SAD uložili su napore u ispitivanju bakterije otkrivene nedavno u Japanu pod stručnim nazivom ideonella sakaiensis. Ta bakterija se hrani jednom vrstom plastike koja se koristi za proizvodnju boca.

Japanski naučnici veruju da bi ta bakterija mogla lako da se razmnožava u centrima za reciklažu, ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim koji je bez znanja naučnika mutirao postajući opasniji za plastiku od same bakterije.

Naučnici, koji su sami naveli da i sreća ponekad igra ulogu u istraživanjima, sada će uložiti dodatne napore u ispitivanje tog enzima kako bi u procesu reciklaže taj enzim bolje uništavao plastiku.

(Izvor Beta)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar