МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕНЗИМ ЈЕДЕ ПЛАСТИКУ

Боца у океану (Википедија)

Британски и амерички научници су га извукли бактерије, па је мутирајући постао опаснији за пластику од саме бактерије.

Амерички и британски научници случајно су направили ензим који може да уништи пластику, што би могло да помогне у решавању глобалног проблема те врсте загађења, саопштено је у новој студији. Више од осам милиона тона пластике заврши у океанима Земље сваке године, те се повећава забринутост због токсичности тог нафтног деривата и његовог утицаја на здравље и животну средину.

Упркос напорима за рециклажу, велики део пластике може да опстане стотинама година, а научници због тога проналазе начине како да се пластика најбоље уништи. Истраживачи из Велике Британија и САД уложили су напоре у испитивању бактерије откривене недавно у Јапану под стручним називом ideonella sakaiensis. Та бактерија се храни једном врстом пластике која се користи за производњу боца.

Јапански научници верују да би та бактерија могла лако да се размножава у центрима за рециклажу, али су британски и амерички научници даљим истраживањем бактерије извукли један њен ензим који је без знања научника мутирао постајући опаснији за пластику од саме бактерије.

Научници, који су сами навели да и срећа понекад игра улогу у истраживањима, сада ће уложити додатне напоре у испитивање тог ензима како би у процесу рециклаже тај ензим боље уништавао пластику.

(Извор Бета)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар