МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕВОЛУЦИЈA ИДЕ УНАЗАД?

Shutterstock/Crevis

Shutterstock/Crevis

Досад смо учили све погрешно: научници тврде да нас је уназадила!

У школи су нас учили да се скелет здраве одрасле особе – без мутација, атавиза и последица тешких повреда – састоји од 206 костију. Британски научници недавно су доказали да су нас учили – погрешно! У престижном часопису Journal of Anatomy објавили су резиме вишегодишњег истраживања, које је резултирало откриЋем да је људски род развио статистички доминантну 207. кост у телу у последњих сто година.

А онда се, према британским стручњацима, догодило нешто необично: од краја двадесетог века фабела (fabella), кошчица која се налази на стражњој страни зглоба колена и чува тетиву од оштећења, постала је чешћа међу људима. Да ли то значи да је еволуциони точак почео да се окреће уназад? Научници су дошли до овог закључка проучавајући кости људских колена од 1875. године. Испоставило се да је 1900. године ову кост имало мање од осам одсто људи, а 2000. 31 одсто. Тренд је настављен све брже, па данас чак 52,83 одсто људи има ову кост, и жена и мушкараца.

Иако не постоје јасни докази за то, научници верују да је повећање броја костију последица промена у нашем окружењу: у последњих сто година наша исхрана се побољшала и самим тим смо постали виши, јачи и тежи од својих предака. То значи да су нам колена при кретању тежа, па је могуће да је то довело до активирања генетског потенцијала који носимо још од праисторије или повратка ове заштитне кости.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар