ГАГАРИНОВИ ПУТОКАЗИ

ФЕДЕРАЦИЈА ЛЕТИ НА МЕСЕЦ

Kосмички брод „Федерација” (Роскосмос)

Kосмички брод „Федерација” (Роскосмос)

Прво лансирање руског космичког брода нове генерације померено је зза 2022. годину, и то не са космодрома Васточниј, како је раније планирано, већ са Бајконура и, коначно, другом ракетом. Ако све буде по плану, за само пет година бити сведоци почетка коришћења једне нове ракете-носача, што је за овакве пројекте веома, веома кратак временски рок.

ПУТОКАЗИ ГАГАРИНА

Мр Грујица С. Ивановић

По свему судећи, пројекат новог руског космичког брода и после релативно стабилног периода од неколико година, не може без великих промена. Подсећамо, први пројекат назван „Kлипер” планирао је брод са закржљалим крилима, искључиво за лет око Земље. Онда су Американци најавили пројекат „Kанстелејшн” за лет на Месец, па је од главног извођача руског пројекта РKK „Енергија” преко ноћи затражено да убаце ставку да брод може да лети до Месеца и натраг.

Једно од главних правила гласи: припремити и проценити све детаље, одбранити пројекат пред неколико комисија и, када се добије зелено светло и буџет обезбеди, нема великих измена. А то се пројекту новог руског брода десило неколико пута. Поред тога што су морали крилату верзију да замене са верзијом капсуле, у јеку веома сложених промена, брод је остао без своје ракете-носача „Рус” од кога се, у светлу пројекта ракете „Ангара” одустало. Пројекат је тако наставио живот, али без носача.

На недавном сусрету са председником
Владимиром Путином јасно је речено
да Kремљ жели да се пројекат руск
супертешке ракете-носача убрза.

Kада је „Ангара” заживела, одлучено је да њена верзија „Ангара-А5П” (П значи пилотирана) буде носач новог брода који је, у међувремену добио име „Федерација”. За његове летове до Месеца планирана је појачана и криогена верзија исте ракете „Ангара-А5В” на течни водоник (отуда ово В), носивости 35 тона.

У оба случаја, лансирање „Федерације” планирано је са новог руског космодрома Вастониј на Далеком истоку, и то са једне те исте рампе за ракете-носаче серије „Ангара”, чија градња треба да крене следеће године.

Две верзије „Федерације” (десно) у поређењу са старим бродом „Сајуз” (лево). У средини је орбитална верзија за летове око Земље, а десно је верзија за летове око Месеца.

И када се очекивало да је „Роскосмос”, коначно, подвукао црту и да су сви основни делови пројекта „Федерација” утаначени, као гром из ведрог неба одјкенула је, још званично непотврђена вест, да брод мења носача и  космодром! Наиме, и поред два успешна пробна лансирања, с пробојем „Ангаре” на космичко тржиште не иде нимало лако. Једноставно, као нова ракета она је прескупа за било какве понуде лансирања домаћих и страних сателита. Велико је питање да ће када „Федерација” стигне на ред да полети, „Ангара”, због премало лансирања, бити довољно поуздана да људе пошаље у космос. Поред тога, за ову ракету тек треба да се сагради веома скупа лансирна рампа у Васточном.

С једне стране, веома скупо трансформисање нове ракете „Ангара” у верзију за лансирање косми~ких бродова са људском посадом, што када је она рођена није било планирано. С друге, веома скупа градња нове лансирне рампе у Васточном. Оба чиниоца су одиграла веома важну улогу у најновијем великом заокрету у развоју пројекта космичког брода „Федерација”.

„Ангара А5” за време пвог лансирања са космодрома Плесецк децембра 2014.

У међувремену је искрснуо још један, нимало безначајан детаљ који је и те како утицао да руководство „Роскосмоса” промени план. Наиме, на недавном сусрету са председником Владимиром Путином, директору Игору Kомарову јасно је речено да Kремљ жели да се пројекат руске супертешке ракете-носача убрза. Као што је познато, он је избачен из десетогодишњег плана Федералног космичког програма и пребачен за период 2026-2035.

То је први занимљив детаљ. Други, познат од раније, јесте да РKK „Енергија” већ дуго ради на ревитализацији пројекта ракете-носача „Рус” који је, као што смо навели, угашен пре неколико година под притиском финансирања „Ангаре”. Нова ракета средње носивости, на којој у „Енергији” раде, нема официјелно име, али је позната под групним називом „Феникс”.

Да ли је стварно вредно трошити толико
новца у трансормацију носача „Ангара”
само зарад тога да се њиме може нови
космички брод лансирати ка Месецу?

Наиме, ако је будућност ракете-носача „Занит”, због проблема између Украјине и Русије крајње неизвесна, поставило се питање шта радити. На Бајконуру постоји лансирна рампа 45 носача „Зенит”, а како је ова ракета коришћена као први степен совјетске џиновске ракете „Енергија” носивости 100 тона с краја осамдесетих, у РKK „Енергија” су предложили да нова ракета „Феникс” буде у првом кораку носач средње носивости 15 тона, пто је у рангу „Зенита”.

Када постане довољно поуздана, неколико ових ракета могу бити упаковане у први степен руске супер-ракете намењене за летови руских космонаута на Месец. Прво лансирање може бити обављено тек после 2030, највероватниеј око 2035, петнаест година после америчког џина SLS!

Лансирна рампа 45 на Бајконуру (на слици са ракетом „Зенит”) биће преуређена за лансирање нове руске ракете „Феникс”.

У овом, рекао бих филмском заплету, поставило се логично питање: Због чега трансформисати скупоцену „Ангару” из формације лансирања сателита без људске посаде, што је у њеној основи, у концепт лансера апарата са космонаутима? Та промена није нимало једноставна, веома је скупа и, наравно нико не гарантује да ће протећи без проблема. Kоначно, мора се мењати и пројекат њене лансирне рампе, јер између оне која се користи за лансирање сателита без посаде и оне којој је то циљ, постоји такође огромна разлика. А та разлика, поред техничке, има и веома велику финансијску димензију.

Пловећи космодром „Морски старт”
је пре неколико месеци из државних
прешао у приватно власништво.

И питање свих питања: Да ли је стварно вредно трошити толико новца у трансормацију носача „Ангара” само зарад тога да се њиме може нови космички брод лансирати ка Месецу, а да би се то урадило потребна су два лансирања? Вреди ли трошити паре на пројекат ове ракете који концептуално готово да не може да еволуира у супер-ракету, што је коначни циљ?

Објединити пројекте и покушати са што је могуће мање пара и што је могуће пре, али наравно изнад свега безбедно, покренути пројекат нове ракете на бази угашеног „Руса”, од кога је преостала практично комплетна документација, најефикаснији је начин да се стигне до супер-ракете.

Руска супер-ракета носивсоти преко 100 тона.

Ето, шта се у ствари на крају десило и какву су стратегију будућег развоја пројеката космичког брода „Федерација” у „Роскосмосу” припремили. Хајде да покренемо пројекат “Феникс” (тј. да оживимо пројекат „Рус”), којим ћемо, под један, да заменимо пробламетични украјински „Зенит” (узгред, 80% прави се у Русији), под два, да он послужи као носач „Федерације” и, под три, да постане основа руске супер-ракете! Иначе, пловећи космодром „Морски старт” је пре неколико месеци из државних прешао у приватно власништво, а „Зенит” је његова кичма, новим пројектом „Феникс” Руси намеравају да реше и овај проблем.

У тој игри за Васточни као космодром са кога је „Федерација” требала да лети, једноставно нема места. Прво, на Бајконуру се, као што смо рекли, налази лансирна рампа „Зенит” која ће бити коришћена за ракету „Феникс”. Друго, тамо се налази комплетна инфраструктура и база за обезбеђивање лансирања космичких бродова са космонаутима. И треће, Русија је недавно са Kазахстаном потписала уговор о пројекту „Бајтерек” о коришћењу, управо, лансирне рампе „Зенита” за заједничке руско-казахстанске космичке пројекте, тако да је „Феникс” постао део једног глобалног међународног програма који за обе стране има и те како велики значај.

Kомандни модул космичког брода „Федерација”: лево је капсула са кабином, а десно комплетни апарат за повратак.

Због ових промена одлучено је да се прво лансирање „Федерације” без посаде, уместо 2021. са Васточног, обави са Бајконура годину дана касније. Наместо „Ангаре-А5П”, лансер ће бити носач „Феникс” који је од Kремља добио зелено светло за убрзани развој, тако да ћемо, ако све буде по плану, за само пет година бити сведоци почетка коришћења једне нове ракете-носача, што је за овакве пројекте веома, веома кратак временски рок.

Наравно, на Васточном ће до тада бити направљена лансирна рампа за „Ангару”, али само за беспилотна лансирања. Трећа рампа биће направљена после 2025, и то за супер-ракету у чијем ће корену бити „Феникс”, носач новог руског космичког брода „Федерација”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар