MEĐU IZMEĐU

FIZIČARI TREĆI U SVETU

394 pregleda

Đaci iz naše zemlje osvojili treće mesto iz fizike, biologije i hemije na Međunarodnoj naučnoj olimpijadi u Bocvani.

Sa Međunarodne juniorske naučne olimpijade, koja je održana u Bocvani, naši se đaci u sredu vraćaju u Srbiju sa bronzanom medaljom! Na takmičenju koje je u ovoj južnoafričkoj zemlji trajalo od 2. do 11. decembra, za odličja su se borili predstavnici 50 zemalja, a šestorka nadarenih srednjoškolaca iz Srbije osvojila je odlično treće mesto! S obzirom na konkurenciju iz Rusije i Kine, prema čijem školskom sistemu su i postavljani kriterijumi, naši đaci postigli su neverovatan uspeh!

U grupi mladih genijalaca iz Srbije, koji su se dokazivali u znanju iz fizike, hemije i biologije bili su Nikola Spasić iz Aranđelovca, Šapčanin Dušan Beguš, Nišlije Aleksa Đorđević i Luka Carević i Beograđani Aleksa Sotirov i Nevena Stojković.

Po rečima Nataše Spasić, majke Aranđelovčanina Nikole koji pohađa prvi razred IT smera gimnazije„Miloš Savković”, iza ovog uspeha stoji izuzetan rad, mnogo truda i odricanja. Posle završenog državnog takmičenja iz fizike, 20 đaka sa najviše osvojenih poena išlo je na Srpsku fizičku olimpijadu. Iz ove grupe 10 najboljih bilo je na novoj proveri znanja iz fizike, ali i biologije i hemije, gde je konačno izabrano šestoro predstavnika za Međunarodnu olimpijadu.

– Nikola se mesecima spremao, i letnji raspust je proveo uz knjigu, znao je da osvane mnogo puta uz formule i složene zadatke, a čak je nameravao da odustane i od letovanja i ostane kod kuće da se sprema za Olimpijadu – priča Nataša Spasić.

Sava Ilić i Nikola Spasić 

– Na more smo ga poveli, insistiraući da krene, ali je i tamo presedeo u apartmanu učeći. Velika volja i ambicija, izuzetan trud stoje iza ovog uspeha. Nikola je živeo za taj trenutak da predstavlja svoju zemlju. Ta sreća kada su uz razvijenu srpsku zastavu primali nagradu, za njega je neopisiva.

Kako naša sagovornica kaže, samo takmičenje je trajalo tri dana, a ostalo vreme deca su provela družeći se sa drugim grupama i u turističkim obilascima. Osim toga, tamo su ih srdačno dočekali naši ljudi koji žive u Bocvani.

Ponos Aranđelovca

Opština Aranđelovac je bronzu koju je Nikola zajedno sa ostalim đacima doneo predstavila kao istorijski uspeh ovog grada pod Bukuljom. Fondacija za mlade talente Aranđelovca je ovom mladiću pomogla da stigne na Olimpijadu, izdvojivši 270.000 dinara za pokrivanje troškova puta, smeštaja i Nikolinog boravka u Bocvani. Opština je pokrila i troškove boravka Nikoline nastavnice fizike Save Ilić, koja je jedina uz tri profesora iz Društva fizičara bila u pratnji našeg tima. Nikolu će u 14 časova na aerodromu dočekati ceo njegov razred!

(Izvor Novosti)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar