KOSMIČKO TKANJE

GALAKSIJA KOJA NE SIJA

259 pregleda
NASA

Kineski naučnici su izračunali brzinu rotacije njene i ustanovili da ukupna masa iznosi 5,1 milijardu solarnih. To bi značilo da tamna materija sačinjava 98% galaksije.

Galaksije postoje u različitim oblicima i veličinama, ali osnovna struktura je uglavnom ista. U središtu se obično nalazi velika crna rupa, a unaokolo hrpa zvezda, gasa i ogromna količina tamne materije koja služi kao lepilo za sve te sastojke. Mada je tamna tvar – tamna, galaksiju osvetljavaju zvezde, gas i zagrejana materija.Međutim, to ne vredi za novootkrivenu patuljastu galaksiju, udaljenu od nas 94 miliona svjetlosnih godina. FAST J0139+4328, naime, ne emitira nikakvu vidljivu svetlost. To je takozvana tamna galaksiji koja je gotovo u potpunosti, osim malog broja zvezda, sastavljena od tamne tvari.

Kada ne bi postojala tamna materija, galaksije bi se ponašale drugačije ili se uopšte ne bi formirale. Verovatno bi se raspršile da ih nevidljivom gravitacijom ne drži nevidljivi činilac.

„Otkrili smo dokaze koji ukazuju da je FAST J0139+4328 izolovana tamna patuljasta galaksija. Ovo je prvi put da je takva galaksija opažena u obližnjem svemiru”, navode astronomi iz Kineske akademije nauka.Tamna tvar je naziv za materiju u svemiru koja ne emituje, niti reflektuje elektromagnetsko zračenje, zbog čega je ne možemo videti. Ona je za sada najbolje objašnjenje za zagonetku nedostatka vidljive gravitacione sile potrebne da se galaksije održe na okupu.

Naime, nema dovoljno vidljive pređe za masu koja je potrebna da veže zvezda u galaksiju ili galaksija u galaktička jata. Kada ne bi postojala tamna materija, galaksije bi se ponašale drugačije ili se uopšte ne bi formirale. Verovatno bi se raspršile da ih nevidljivom gravitacijom ne drži neki nevidljivi činilac.Tamna tvar je, zapravo, dobro osmišljen naziv za nešto što je nama skoro nedokučivo, o kojoj ne znamo mnogo. Izgleda da ne emituje zračenje koje možemo detektovati trenutnom tehnologijom i da ne stupa u interakciju s normalnom materijom ni na koji drugi način osim putem gravitacije.

Međutim, i pretposzavka postojanja tamne materije ima svojih nedostataka. Jedan je neslaganje između simulacija distribucije tamne tvari u svemiru i broja patuljastih galaksija koje kruže oko onih većih. U svemiru je mnogo manje patuljastih galaksija nego što to predviđaju simulacije.Istina, moguće je da neke možemo detektovati jer se uglavnom sastoje od gasa i nevidljive pređe. Kada bismo u svemiru pronašli dovoljan broj takvih galaksija, bio bi rešena glavna začkoljica postojanja tamne tvari (dobro, osim onoga da je ne možemo videti i da ne znamo o čemu se zapravo radi).

Naknadna posmatranja u infracrvenom i ultraljubičastom zračenju otkrila su slabašne mrlje ponekih zvezda. Pri analizi podataka astronomi su izračunali da galaksija ima gornju granicu od 690.000 zvezda solarne masei HI od 83 miliona solarnih masa.

Idealan kandidat za takve tamne galaksije bi bio izolovan, odnosno lebdeo sam u svemiru, kako ga ne bismo mogli zameniti s nekim drugimnebeskim telom. Stoga su kineski naučnici krenuli u potragu za takvom strukturom, što nije bio lak zadatak s obzirom na to da je praktično nevidljiva.Pomoću teleskopa FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope)su u međugalaktičkom prostoru tražili radioemisije velikih oblaka neutralnog atomskog vodonika (HI) koje su u skladu s karakteristikama galaksije. I uspeli. Na udaljenosti od 94 miliona svetlosnih godina uočili su radiotalase oblaka HI koji su bili u skladu sa izgledom rotirajuće galaksije.

Pritom nisu uočili nikakvu vidljivu svetlost. Naknadna posmatranja u infracrvenom i ultraljubičastom zračenju otkrila su slabašne mrlje ponekih zvezda. Prilikom analize podataka astronomi su izračunali da galaksija ima gornju granicu od 690.000 zvezda solarne mase i HI od 83 miliona solarnih masa. Ukupna barionska masa galaksije iznosila je oko 110 miliona solarnih masa.No, to je samo delić totalne mase FAST J0139+4328. Naučnici su izračunali brzinu rotacije galaksije i ustanovili da njena ukupna masa iznosi 5,1 milijardu solarnih. To bi značilo da tamna materija sačinjava 98% galaksije.

Naravno, sada ovo otkriće treba potvrditi nezavisni tim stručnjaka da bi se sa sigurnošću pokazalo da se radi o tamnoj galaksiji. Naime, 2016. su naučnici ustanovili da se galaksija Dragonfly 44sastoji od 99,99% tamne tvari. No četiri godine kasnije, nakon detaljne obrade podataka, utvrđeno je da se u njoj nalazi mnogo manji udeo tamne materije.Istraživanje pod imenom Discovery of an isolated dark dwarf galaxy in the nearby universeće uskoro biti objavljeno u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar