?> ГАЛАКСИЈА КОЈА НЕ СИЈА | Galaksija Nova
КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ГАЛАКСИЈА КОЈА НЕ СИЈА

NASA

NASA

Кинески научници су израчунали брзину ротације њене и установили да укупна маса износи 5,1 милијарду соларних. То би значило да тамна материја сачињава 98% галаксије.

Галаксије постоје у различитим облицима и величинама, али основна структура је углавном иста. У средишту се обично налази велика црна рупа, а унаоколо хрпа звезда, гаса и огромна количина тамне материје која служи као лепило за све те састојке. Мада је тамна твар – тамна, галаксију осветљавају звезде, гас и загрејана материја. Међутим, то не вреди за новооткривену патуљасту галаксију, удаљену од нас 94 милиона свјетлосних година. FAST Ј0139+4328, наиме, не емитира никакву видљиву светлост. То је такозвана тамна галаксији која је готово у потпуности, осим малог броја звезда, састављена од тамне твари.

Kада не би постојала тамна материја, галаксије би се понашале другачије или се уопште не би формирале. Вероватно би се распршиле да их невидљивом гравитацијом не држи невидљиви чинилац.

„Открили смо доказе који указују да је FAST Ј0139+4328 изолована тамна патуљаста галаксија. Ово је први пут да је таква галаксија опажена у оближњем свемиру”, наводе астрономи из Kинеске академије наука. Тамна твар је назив за материју у свемиру која не емитује, нити рефлектује електромагнетско зрачење, због чега је не можемо видети. Она је за сада најбоље објашњење за загонетку недостатка видљиве гравитационе силе потребне да се галаксије одрже на окупу.

Наиме, нема довољно видљиве пређе за масу која је потребна да веже звезда у галаксију или галаксија у галактичка јата. Kада не би постојала тамна материја, галаксије би се понашале другачије или се уопште не би формирале. Вероватно би се распршиле да их невидљивом гравитацијом не држи неки невидљиви чинилац. Тамна твар је, заправо, добро осмишљен назив за нешто што је нама скоро недокучиво, о којој не знамо много. Изгледа да не емитује зрачење које можемо детектовати тренутном технологијом и да не ступа у интеракцију с нормалном материјом ни на који други начин осим путем гравитације.

Међутим, и претпосзавка постојања тамне материје има својих недостатака. Један је неслагање између симулација дистрибуције тамне твари у свемиру и броја патуљастих галаксија које круже око оних већих. У свемиру је много мање патуљастих галаксија него што то предвиђају симулације. Истина, могуће је да неке можемо детектовати јер се углавном састоје од гаса и невидљиве пређе. Kада бисмо у свемиру пронашли довољан број таквих галаксија, био би решена главна зачкољица постојања тамне твари (добро, осим онога да је не можемо видети и да не знамо о чему се заправо ради).

Накнадна посматрања у инфрацрвеном и ултраљубичастом зрачењу открила су слабашне мрље понеких звезда. При анализи података астрономи су израчунали да галаксија има горњу границу од 690.000 звезда соларне масе и HI од 83 милиона соларних маса.

Идеалан кандидат за такве тамне галаксије би био изолован, односно лебдео сам у свемиру, како га не бисмо могли заменити с неким другим небеским телом. Стога су кинески научници кренули у потрагу за таквом структуром, што није био лак задатак с обзиром на то да је практично невидљива. Помоћу телескопа FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) су у међугалактичком простору тражили радиоемисије великих облака неутралног атомског водоника (HI) које су у складу с карактеристикама галаксије. И успели. На удаљености од 94 милиона светлосних година уочили су радиоталасе облака HI који су били у складу са изгледом ротирајуће галаксије.

Притом нису уочили никакву видљиву светлост. Накнадна посматрања у инфрацрвеном и ултраљубичастом зрачењу открила су слабашне мрље понеких звезда. Приликом анализе података астрономи су израчунали да галаксија има горњу границу од 690.000 звезда соларне масе и HI од 83 милиона соларних маса. Укупна барионска маса галаксије износила је око 110 милиона соларних маса. Но, то је само делић тоталне масе FAST Ј0139+4328. Научници су израчунали брзину ротације галаксије и установили да њена укупна маса износи 5,1 милијарду соларних. То би значило да тамна материја сачињава 98% галаксије.

Наравно, сада ово откриће треба потврдити независни тим стручњака да би се са сигурношћу показало да се ради о тамној галаксији. Наиме, 2016. су научници установили да се галаксија Dragonfly 44 састоји од 99,99% тамне твари. Но четири године касније, након детаљне обраде података, утврђено је да се у њој налази много мањи удео тамне материје. Истраживање под именом Discovery of an isolated dark dwarf galaxy in the nearby universe ће ускоро бити објављено у часопису The Astrophysical Journal Letters.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар