ГАЛАКТИЧКИ ВОДИЧ

ГАЛАКТИЧКИ ВОДИЧ

Временска машина (Википедија)

Временска машина (Википедија)

Или: покушај да паметније од себе подучите како да читају Галаксију – и свекодневно и повремено, чак и кад им није ни до чега. Не шкоди, а може да користи.

„Кад ђаво куца на врата, ти – ради”

Да, али нисам га чуо. У мислима сам већ ушао у временску машину и махинално притиснуо дугме. Које? Појма немам. Свемоћна скаламерија ће ме искрцати на право место, ваљда ми је прочитала мисли. Куда сам се запутио?

Кад не знате куда идете, свако одредиште је право. Зашто не бих мало у прошлост, мало у будућност? Садашњости ми је преко главе, стрепим да нам опет на срежу панзије.

Мало ме је разгалило када сам у МЕЂУ (ИЗ)МЕЂУ (али „Гугл” не одобрава заграде у насловима) прочитао да су Доналда Трампа изгласале пчеле. А шта ако су и све његове претходнике? Подишла ме језа, нећу на гласање ако листић морам да убацим у кошницу. Пре ћу у „ћораву кутију”, па шта нам буде.

Промичу свакојаки називи. Еј, па то упућује на најновија научна открића, у свету и код нас! Види ти куда ће ме одвести лукава справа. Избора више нема (ма не у Србији, рано сте се понадали!), имаш права само једном да стиснеш. Више среће следећи пут, господине неупућени!

АРГУСОВ ПОГЛЕД? Звучи ми познато, тај је имао очи по целом телу. Такав је нам потребан. Ма какав Радоје Домановић, опет би васкрсао Краљевића Марка. Шта да чинимо с толиким јунацима, ничу као печурке после кише: плодна је ово српска земља.

Наредна станица? Нисам добио ред вожње, и то је највећа превара на путовању кроз време. Очас залуташ у давнину, убијеш деду, он ти не направи оца, а ти заувек тамо останеш. Ко је забранио? Алберт Ајнштајн, буди сам себи деда кад си се дрзнуо.

Откуда сада ВРТОВИ АРКАДИЈЕ? Схватила је машина да сам Србин, волим митове. У првој Утопији су, наводно, и људи, и животиње, и биљке живели у сагласју с Природом. Често је призивају зелени, и сви који су испред свог назива дописали – еко, и не слутећи да обе еволуције, и космичка и биолошка, стреме искључиво у будућност.

А у њу ћете одмах закорачити, хтели не хтели. Прескочите ЕКОСОФИЈУ која вас подучава да волите Природу, и ето вас у ЕКСПЛОЗИЈИ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ. Сутрашњица, ближа и даља, да се најежиш. Хоће ли вештачки разум (читај: паметна машина) надмашити човека? Мене не питајте, већ сам се изјаснио у књизи „Мозак на чипу”. Након тога повратка нема, а ви како хоћете. Није се узалуд успротивио Стивен Хокинг.

У међувремену смо, ако нисте приметили, пројурили кроз неколико станица: АЛХЕМИЈА ДУХА (промишљање науке, филозије и уметности), БРЖЕ, ВИШЕ, ЈАЧЕ (стварање спортиста надљуди), ВИРТУЕЛНИ РАЈ (баш бих волео да се овде мало шврћкам као Срећко Шојић, па да се после свима хвалим да сам већ боравио у Рају), ВРЕМЕНСКА МАШИНА (зар се нисам већ сместио? Али ова развози само у прошлост), ДАРВИНОВА НИТ (не избацујемо га, останите спокојни) и ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ (навикавајте се на нове младе староседеоце да не бисте били заувек отписани).

Види шта пише: ЕРАЗМОВ ЗАВЕТ. Ко ли се само досетио да Еразму Ротердамском, који нас је одавно упозорио да је глупост неуништива, укаже почаст? Свака част уредништву, иако не постоји!

Сад ми је лакше, гледам кроз прозор и једва опажам називе станица (нисте, свакако, помислили да временска машина споро мили): ЗЛАТНИ ПРЕСЕК (трагање за савршеним складом), ИКАРОВИ ДВОЈНИЦИ (летачке и сличне догодовштине), ИТ ПОСМАТРАЧНИЦА (процењивање информатичких збивања), ЈУНГОВСКИ ПРЕДЕЛИ (завиривање у тајне уметничког стваралаштва).

Уф, замало да ми промакне КОСМИЧКО ТКАЊЕ. Јездим непрегледним бескрајем, а не покушавам да ишта докучим. Зашто сам, уопште, напуштао Земљу? А тек ЛИЦЕ ВЕЧНОСТИ или одгонетање тајне над тајнама – устројства свеколиког космоса. Нећу вас разочарати, јер су се научници већ изјаснили: никада га до краја нећемо спознати! У реду, али ГАЛАКСИЈА неће одустати. Електронска или папирна, како нам многи читаоци препоручују. А ко ће да плати штампање?

Уз ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА смо тек почели да се пењемо, и то је голема непознаница. Очекујте да натенане разоткривамо „наследни запис” (ДНК), особито како се гени испољавају и чему служе у свеколикој разноликости живог света.

Када ће мали предах?

Управо смо стигли у МЕНТАЛНУ ЛОЗИНКУ, налик на Шехерезадину „1001 ноћ”, у којој се одгонетају и загонетају бројне загонетки око нас. Таман вам се укаже неко решење, а онда буде изнова вешто запетљано. Ни у НЕБЕСКОМ УПРЕТНИКУ није другачије: опет откривање мало познатих збивања из давнина. Знате ли шта упретник означава? Мотку која је у Лепенском виру држала најпростији троугласти шатор начињен од животињске коже, испод кога су обитавали наши далеки преци Лепенци. Нису се тако звали?! Добро, предложите друго име.

Баш се радујем што смо прошишали поред ПАНДОРИНЕ КУТИЈЕ, ко је у стању да замисли шта ће све отуда покуљати напоље. За то су криви антички Грци, чијим потомцима белосветски зеленаши данас скидају кожу с леђа. Ето нас, најзад, у ПЕТОЈ ДИМЕНЗИЈИ, царству свакојаких чуда, у којем су водичи научници. Чега тамо има? Кликните и читајте!

За ПЛАНЕТУ ЖЕНА (тако ју је крстио Јово Тошевски) већ сте чули, зар не? То је Земља, можда ће астрономи пронаћи и ону на којој се једино башкаре Амазонке.

Уз свакодневно ПОДВИЗАЊЕ УМА, с ПРОМЕТЕЈСКОМ ИСКРОМ (научни и технолошки продори) у руци да не залутате, наћи ћете се у (РАЗ)ГОВОРНИКУ (поново је „Гугл” избацио заграде), обећаној земљи у којпј учени узгајају своја духовна и душевна чувства. Не брините, бираћемо их стрпљиво и предано да бисте уживали читајући, као што смо одабрали првог отправника који нас је сачекао у станици РАСПИЊАЊЕ МУДРОСТИ (у међувремену су пристигли нови).

У следећих пет станица (СЕНКЕ СЕЋАЊА, СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА, СРИЦАЊЕ ИСТОРИЈЕ, СРПСКИ ПАНТЕОН и СРПСКИ УМОВИ) отржемо од заборава отржемо понајпре дела великана српског рода. Застаните у свакој, сазнаћете много тога штио нисте знали.

И тако смо стигли у походе највећем, Николи Тесли (ТЕСЛИАНУМ), који још није подробно проучен. Шта кажете на то да су се други у свету, а на основу његових увида и увода, окитили с најмање десет Нобелових награда?

У азбучнику су ЧЕШЉАЊЕ ЈЕЗИКА и ШАПУТАЊЕ НЕРАВА два последња стајалишта, надамо се да је свако тумачење чему су посвећена – сувишно. Не, то није коначно одредиште. Како сте ту стигли? Скочили сте с ТРЕЋЕГ КАМЕНА око Сунца.

А ТАКНУТО ЋАКНУТО? Опет вас нисам чуо, изашао сам из времеплова. Потражите ме у ТРЕЋЕМ СМЕРУ, ако он уопште постоји.

„Ми ништа не обећавамо и све испуњавамо” (Алан Форд). Мало ли  је, кад је све за Џ(абе). Питајте министра финансија где то још има; у Србији нит` је било, нит` ће бити. Сада спокојно чекајте нову повишицу.

Станко Стојиљковић

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар