MEĐU IZMEĐU

GASTRONOMSKA BAŠTINA

789 pregleda
Stara planina (Vikipedija)

U knjizi „Ukusi Stare planine” sačuvana su od zaborava drevna jela odličnog i posebnog kvaliteta, priča se o peglanim kobasicama i pici sa jagnjetinom, o ćilimima i grnčariji, o sirevima i kačkavaljima i đubeku, o belmužu, o jelima od sočnih paprika i autohtonog ljubičastog krompira, o receljima i dzipama.

U knjizi „Ukusi Stare planine”, koja je rezultat istraživanja Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, opisana je bogata i autentična nematerijalna kulturna gastronomska baština ovog dela naše zemlje, opisani su njeni predeli, gradovi i, naravno, ukusi. Autor knjige je Dejan Zagorac, istraživač Zavoda, koji se bavi gastronomijom kao delom nematerijalne kulturne baštine i odnosom između kulture i životne sredine.

Ukusi Stare planine rezultat su
milenijumskog suživota čoveka i planine,
klime i reljefa, geografije i istorije.

Sačuvana su u ovoj knjizi od zaborava drevna jela odličnog i posebnog kvaliteta, priča se o peglanim kobasicama i pici sa jagnjetinom, o ćilimima i grnčariji, o sirevima i kačkavaljima i đubeku, o belmužu, o jelima od sočnih paprika i autohtonog ljubičastog krompira, o receljima i dzipama. Nisu zaboravljeni ni novi trendovi u gastronomiji inspirsani ovom tradicijom.

„Na jugoistoku Srbije, kao ogranak Balkanskih planina, protegla se misteriozna, drevna i prelepa Stara planina, skrajnuta od glavnih komunikacija, do koje se ne dolazi lako, ali je taj napor dolaska vredan svakog truda. Do skora nerazvijena i zapuštena, polako se budi okružna ljubavlju i pažnjom žitelja sve malobrojnijih sela i dva lepa i zanimljiva grada Pirota i Knjaževca, koji  čuvaju ovo nasleđe i trude se da joj pruže novi identitet i novi život. Teško je reći šta je na Staroj planini najdragocenije i najzanimljivije. Da li jedinstvena priroda, autohtona flora i fauna, pašnjaci i klisure, vodopadi i šume, da li kulturno-istorijski spomenici iz davnih vremena, da li etnološke i lingivstičke specifičnosti njenih stanovnika. Ukusi Stare planine rezultat su milenijumskog suživota čoveka i planine, klime i reljefa, geografije i istorije”, objašnjava Dejan Zagorac.

„Ukusi Stare planine” se sastoje iz dva dela – teorijskog u kome su predstavljene osnove nematerijalne baštine stanovništva Stare planine, i dela sa autentičnim receptima od autentičnih namirnica. Ova knjiga o gastronomskoj baštini Stare planine doprineće promociji ovog dela Srbije i drugim, sličnim projektima koji se odvijaju na ovom području.

Knjigu „Ukusi Stare planine”, autora Dejana Zagorca, možete naručiti na: dejan.zagorac@zaprokul.org.rs

(Izvor ZPKR)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar