?> ГЕН КОСИ СПОРТИСТЕ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕН КОСИ СПОРТИСТЕ

Пјермарио Моросини (Википедија)

Пјермарио Моросини (Википедија)

Зашто спортисти умиру на борилиштима? Зар то нису млади, здрави у увежбани људи? Шта их то изненада покоси пред хиљадама гледалаца? Научници из Јужноафричке Републике, Итаије и канаде су, управо, обеданили виновника. Никог дугог до ген CDH2.

Посебно су угрожени појединци
који се баве спортовима надметања
због мутације гена CDH2.

Већ је доказано да је умешан у смрт одбојкаша Милана Вигора Боволенте који је преминуо за време утакмице и Пјермарија Моросинија који је издахнуо у 31. минуту фудбалског меча Пескара- Ливорно.

Имајући у виду да се здраво хране и да су у доброј снази, многи не верују да су изложени подмуклом убици. Узрок смрти двојице поменутих била кардиомиопатија, тачније аритмогена дисплазија десне коморе (ARVC). Стручњаци сматрају да се јаља, управо, код професионалних спортиста.

Наиме, посебно су угрожени појединци који се баве спортовима надметања због мутације гена CDH2 одговорног за производњу протеина важног за нормално спајање срчаних ћелија (kadherinе 2). Примењено лучење протеина изазива аритмију и срчани удар.

Симптоми који јој претходе су поремећни ритам срца (аритмија), убрзање лупање (палпитација) и несвестица на игралишту. То је генетска болест која може проузроковати срчани удар. Истраживачи сматрају да ће им ово откриће помоћи у бољем разумевању, лечењу и предупређивању оболења.

Истраживање је потрајало 15 година, а налази су објављени у часопису „Кардиоваскуларна генетика”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар