?> ГЉИВЕ ЛЕЧЕ ДЕПРЕСИЈУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЉИВЕ ЛЕЧЕ ДЕПРЕСИЈУ

Shutterstock

Shutterstock

Истражовање је показало да састојак халуциногених гљива може побољшати симптоме тешке депресије у раздобљу до 12 седмица. Наиме, таблета псилоцибина од 25 милиграма доводи пацијенте у стање које наликује сновима, због чега је вероватније да ће психолошка терапија имати учинка. Но, научници упозоравају да би краткорочне нуспојаве могле бити застрашујуће и да пацијенти увек морају имати подршку стручњака. Процењује се да 100 милиона људи у свету пати од озбиљне клиничке депресије и да не реагује ни на једно доступно лечење, а да 30% покуша самоубиство.

Научници годинама проучавају учинке псилоцибина на поремећаје менталног здравља. Досадашње студије показале су обећавајуће резултате, али су спровођене у кратком периоду за процену трајнијег учинка, пише BBC. У најновијем истраживању су 233 испитаника из 10 земаља Европе и Северне Америке добијали дозе од 1, 10 и 25 милиграма, при чему је највећа дала најбоље резултате.

Већина испитаника била је око 40 година старости и патила од тешке депресије више од годину дана, рекли су научници из Института за психијатрију, психологију и неуронауке Универзитета Kингс колеџ у Лондону. Након једне дозе Comp360 псилоцибина од 25 милиграма, уз психотерапију, после три седмице једном од три испитаника више није дијагностификована депресија, а сваки пети је након 12 седмица пријавио значајно побољшање.

Психијатар Џејмс Ракер сматра да лек непосредно делује на мозак, омогућујући му флексибилније стање за терапију. Пацијенти су лежећи на кревету у мирним условима имали психоделични трип, односно доживљај који се може описати као будно сањање, у трајању од шест до осам сати.То стање може бити врло позитивно, али и негативно. Могу се, примерице, приликом бољег спознавања себе појавити тегобна сећања из прошлости, рекао је он. Следећи дан и седмицу касније пацијенти су добили психолошку подршку и говорили о својим искуствима. Неки су пријавили нуспојаве попут главобоље, мучнине, екстремног умора, па и размишљања о самоубиству.

Научници који су учествовали у истраживању казали су да је очекивано да се одређеном броју појавила мисао о самоубиству, али неки други истичу да би то могло представљати проблем. Руководилац Одсека за психијатрију на Универзитету Единбург, Ендру Мекинток, изјавио је да је ова студија пружила најјачи доказ до сада да су оправдана даља и већа испитивања психоделика.Псилоцибин би могао бити потенцијална алтернатива антидепресивима који су се преписивали деценијама, додао је.

Постоји још једна замерка – учинци терапије псилоцибином почели су нестајати након 12 седмица.Депресија може бити дуготрајан проблем и потребно је пратити пацијенте дуже, подсећа психијатар Рави Дас са Универзитета Колеџ Лондон. Ускоро би требало кренути друго истраживање у којем ће се анализирати колико је доза псилоцибина потребно да спрече повратак депресије. Студија насловљена Single-Dose Psilocybin for a Treatment-Resistant Episode of Major Depression објављена је у часопису New England Journal of Medicine.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар