MEĐU IZMEĐU

GOJAZNI SKLONIJI RAKU

140 pregleda

Već nekoliko studija pokazalo je da su osobe sa prekomernom težinom podložnije razvoju karcinoma u nekom životnom periodu. Britanski naučnici nedavno su otkrili i zašto je to tako. Zbog viška masnoća imuni sistem gojaznih osoba često zataji, jer se lipidi akumulišu na odbrambenim ćelijama koje su zadužene za uništavanje onih koje se nepravilno metabolišu.

Uz to, nagomilane masnoće sprečavaju dalju deobu odbrambenih ćelija-ubica i pravilno funkionisanje imunološkog sistema, upozoravaju naučnici. Rizik od razvoja raznih oblika karcinoma tako je za čak 49 odsto veći među osobama sa viškom kilograma.

Ovaj podatak naročito zabrinjava ukoliko se u obzir uzme činjenica da gotovo dve milijarde ljudi na svetu ima prekomernu težinu i da se ovaj trend ne smanjuje. Prema podacima samo iz Velike Britanije, iz Bitson instituta za proučavanje raka, svaki dvadeseti slučaj pojave karcinoma u ovoj zemlji posledica je gojaznosti, baš zbog nemogućnosti „masnih” limfocita da reaguju u prvoj liniji odbrane organizma pri pojavi kancerogenih ćelija ili teških infekcija, usled lipidne metaboličke paralize, upozoravaju stručnjaci.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar