MEĐU IZMEĐU

GREJANJE NA LIMENKE

1.657 pregleda
Pixabay

Od 44 limenke piva napravio aparat koji greje celu kuću.

Grejanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrevaju ga sunčevi zraci u limenkama, objašnjava profesor matematike i informatike Darko Milićević iz Paraćina koji je napravio solarni panel od limenki piva. Od ispijenih limenki piva napravio je solarni panel koji spoljašnju temperaturu vazduha od minus pet zagreva na plus 52, koliko taj isti vazduh ima kad uđe u kuću.Panel je mali jer je u pitanju eksperiment, pa nema dovoljnu snagu da potpuno zagreje sobu, ali Milićević tvrdi da stvar funkcioniše, pa eto ideje kako ljubitelji piva ambalažu mogu da iskoriste pametno.

„Prošle zime tragao sam na internetu za alternativnim načinima zagrevanja. Našao sam mnogo različitih ideja, a ova mi je privukla pažnju jer mi se učinila da je prilično jednostavna. Kupio sam ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Pravio sam pauze, pa je projekat trajao nekoliko meseci dok sve nisam skockao kako treba. Pred zimu sam ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači”, priča za Telegraf ovaj kreativni profesor.Sistem za grejanje pomoću konzervi funkcioniše tako što hladan vazduh ulazi kroz otvor na panelu, a u dobro izolovanom sistemu zagrevaju ga u limenkama sunčevi zraci. Vazduh se prirodno kreće naviše i ulazi u kuću kroz izbušen otvor u zidu: „Krenuo sam sa poslom tako što sam napravio ram od iverice dimenzija metar sa metar. Tako napravljen ram od jednog kvadrata izolovao sam stiroporom od tri centimetara, sve to sam zaštitio crnom folijom i napravio ležišta za limenke koje sam, takođe, ofarbao u crno. Tako jače upijaju sunčevu toplotu. Panel ima 11 limenki u četiri reda, dakle, ukupno 44.”

On naglašava da sistem nije skup jer je od materijala najskuplji pleksiglas za zaštitu.Košta oko 2.500 dinara i stavlja se sa prednje strane da se topao vazduh ne bi gubio iz sistema. U trošak ne računam limenke koje sam ispio, tako da ovaj grejni sistem košta oko 60 evra, bez rada”, svodi računicu Milićević.Ovako mala ploča ne može kuću sama da zagreje, ali za dogrevanje znači.Izvršio sam merenje 31. decembra. Tada je temperatura napolju bila minus pet, a u moju dnevnu sobu ulazio je topli vazduh temperature 51,8 stepeni. Mana je što grejanje radi samo kad je dan sunčan”, objašnjava profesor.

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar