МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРИП ВОЛШЕБНО НЕСТАО

Unsplash

Откако се нови коронавирус почео глобално ширити, случајеви грипа пријављени Светској здравственој организацији пали су на минималне бројеве. Разлог је, сматрају епидемиолози, што мере установа јавног здравља предузете да би се спречило ширење коронавируса заустављају и грип. Вируси грип преносе се на сличан начин као SARS-CoV-2 2, али су мање делотворни у трансмисији с једног домаћина на другог. Kао што је Scientific American писао прошле јесени, пад броја случајева грипa био је и брз и универзалан. Случајеви грипa и даље су ретки.

„Грип једноставно не циркулише”, каже Грег Поланд, који је деценијама проучавао ову болест у америчкој клиници Мејо. САД су забележиле око 600 смртних случајева од грипа током сезоне 2020/2021. За упоређење, Центар за контролу и превенцију болести процењује да је претходне сезоне било око 22.000 смртних случајева од грипа, а пре две сезоне 34.000.

Будући да се цепиво против грипа сваке године темељи на сојевима који су циркулисали током прошле године, нејасно је какво ће бити следеће године, ако се типични обрасци болести врате. Светска здравствена организација је крајем фебруара, као и обично, дала препоруке за сојеве грипа против којих се треба вакцинисати, али процене су се темељиле на много мање случајева него обично. Истовремено, с мање вирусних честица које круже светом, мање су шансе за следећу мутацију, па је могуће да се цепиво у сезони 2021/2022. покаже изузетно добрим.

Стручњаци за јавно здравство захвални су на том олакшању. Поједини су, међутим, забринути због изгубљеног имунолошког одговора. Ако се грип повуче на неколико година, данашња би деца могла пропустити прилику да им се у раном добу у имунолошком систему развије реакција на грип. То би могло бити добро или лоше, зависно од тога који ће сојеви циркулисати током остатка њиховог живота. Засад се о будућем преносу грипа може само нагађати.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар