MEĐU IZMEĐU

GRIP VOLŠEBNO NESTAO

248 pregleda

Otkako se novi koronavirus počeo globalno širiti, slučajevi gripa prijavljeni Svetskoj zdravstvenoj organizaciji pali su na minimalne brojeve. Razlog je, smatraju epidemiolozi, što mere ustanova javnog zdravlja preduzete da bi se sprečilo širenje koronavirusa zaustavljaju i grip. Virusi grip prenose se na sličan način kao SARS-CoV-2 2, ali su manje delotvorni u transmisiji s jednog domaćina na drugog. Kao što je Scientific American pisao prošle jeseni, pad broja slučajeva gripa bio je i brz i univerzalan. Slučajevi gripa i dalje su retki.

„Grip jednostavno ne cirkuliše”, kaže Greg Poland, koji je decenijama proučavao ovu bolest u američkoj klinici Mejo. SAD su zabeležile oko 600 smrtnih slučajeva od gripa tokom sezone 2020/2021. Za upoređenje, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da je prethodne sezone bilo oko 22.000 smrtnih slučajeva od gripa, a pre dve sezone 34.000.

Budući da se cepivo protiv gripa svake godine temelji na sojevima koji su cirkulisali tokom prošle godine, nejasno je kakvo će biti sledeće godine, ako se tipični obrasci bolesti vrate.Svetska zdravstvena organizacija je krajem februara, kao i obično, dala preporuke za sojeve gripa protiv kojih se treba vakcinisati, ali procene su se temeljile na mnogo manje slučajeva nego obično. Istovremeno, s manje virusnih čestica koje kruže svetom, manje su šanse za sledeću mutaciju, pa je moguće da se cepivo u sezoni 2021/2022. pokaže izuzetno dobrim.

Stručnjaci za javno zdravstvo zahvalni su na tom olakšanju. Pojedini su, međutim, zabrinuti zbog izgubljenog imunološkog odgovora.Ako se grip povuče na nekoliko godina, današnja bi deca mogla propustiti priliku da im se u ranom dobu u imunološkom sistemu razvije reakcija na grip.To bi moglo biti dobro ili loše, zavisno od toga koji će sojevi cirkulisati tokom ostatka njihovog života. Zasad se o budućem prenosu gripa može samo nagađati.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar