МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГРИЗУ ЈЕР НЕМАЈУ РУКЕ

1. Испитивање околине (Википедија)

Испитивање околине (Википедија)

Пас истражује устима, гризе и жваће како би упознао средину ‒ слично човеку, који отвори врата да би погледао у собу.

Пси истражују устима јер немају руке, каже Колин Тенант, који је 30 година истраживао понашање паса. Такозвана анксиозност услед одвајања може погоршати проблем. Пси не воле да буду сами. „Психолошка узнемиреност која настаје када власник остави љубимца, може довести до тога да пас гризе или помера тепих у соби”, упозорава овај британски стручњак, који је изнео свеобухватну анализу психологије паса.

Он објашњава да пси често жваћу ствари јер воле њихов мирис, а у кући их највише привлаче људски мириси. Кад људи изују обућу, она задржи интензиван мирис и зато се пси „залећуˮ на ципеле. „Најчешћа заблуда је да ће пас престати да жваће ствари по кући чим му купите играчкицу”, упозорава Тенант.

Ово је моја јабука (Википедија)

Играчка је пластична и њен мирис је често непривлачан псима, за разлику од обуће, која мирише на човека, што они обожавају. То значи да пса треба научити да занемари изазовно мирисне ципеле у корист стерилне играчке. Тенант наводи да у томе може помоћи игра  бацања ‒ псу ће бити занимљиво да тражи играчку, и она ће му постати привлачнија.

Према објашњењу тог стручњака, пси су посесивни, то је део њихове природе. Уколико покушате да им одузмете објекат који држе, они ће отрчати, побећи са њим ‒ управо онако како би га отели неком другом псу.

(Валентина Делић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар