МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХАРА ГЛОДАРСКИ ВИРУС

Илустрација (CC0/Pixabay)

Избијање аренавируса не даје предах боливијским лекарима, који су заједно са Министарством здравља, у сталној борби да идентификују и контролишу вирус који је већ изазвао смртне случајеве.

Панамеричка здравствена организација (ПАХО)дефинисала је аренавирус као боливијску хеморагичну грозницу, јер је епидемија настала у Боливији. Вирус спада у вирусе зонозе. Након недеља неизвесности, објављено је да се ова епидемија преноси директним контактом са глодара или изметом глодара.

Симптоми су главобоља, бол у зглобовима, мишићима, температура и унутрашња крварења, тако да се лако може грешком отписати као грип. Досад је познато да вирус има период инкубације од 14 дана, па се препоручује да се за време пољопривредних радова користи заштита.

Све је почело када се фармер вратио са усева пиринча са симптомима епидемије, која се у то време чинила као уобичајени грип. Човеку су помагали лекари који су неколико дана касније имали грозницу и више симптома повезаних са вирусом. Фармер је умро 12. маја, због високе температуре и унутрашњег крварења, а лекар који га је лечио је изгубио живот крајем јуна.

​Још два су доктора у међувремену заражена аренавирусом, један од њих је преминуо пре неколико дана, а други је у озбиљном стању.

Досад су најмање четири особе умрле од избијања болести, а становништво је и даље забринуто. Представник ПАХО-а др Алфонсо Тенорио истакао је да међународни стручњаци јачају капацитете лабораторија за испитивање о ризику и биолошкој сигурности. Он је такође најавио да није неопходно прогласити епидемиолошко упозорење.

У овом тренутку не постоји глобални ризик за становништво, ни у Боливији, ни у суседним земљама, рекао је представник Панамеричке здравствене организације.

Министарство здравља Боливије тврди да није било нових случајева заразе. Са своје стране, Боливијско лекарско удружење је ступило у 24-часовни штрајк захтевајући боље услове за рад, након смрти својих колега.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар