MEĐU IZMEĐU

„HARFA” KOJU NE SVIRAJU ANĐELI

2.396 pregleda
Predstavljanje knjige (MF)

Na principima koji se pominju u projektu „Harp”, pre više decenija radio je jedan od najvećih svetskih umova iz oblasti elektriciteta – Nikola Tesla.

„Ovu harfu ne sviraju anđeli – napredak u Teslinoj tehnologiji”, naziv je knjige koja je predstavljena na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Reč je o naslovu američkih autora dr Nikolasa Begiča i Džin Mening o Teslinom patentu koji je, suprotno njegovim humanističkim vizijama nauke, doveo do razvoja tehnologija nove generacije oružja za geofizičko, klimatsko i psihološko ratovanje. U tom smislu delo predstavlja apel svetskoj javnosti da se stane na put daljoj zloupotrebi naučnih dostignuća za vojne tehnologije.

 

Knjiga „Ovu harfu ne sviraju anđeli – napredak
u Teslinoj tehnologiji”je, kako je istaknuto, inspirisana
postavljanjem velikog radarsko-antenskog postrojenja na
Aljasci osamdesetih godina prošlog veka, radi izučavanja
polarne svetlosti i radio komunikacija.

Ovo je treća knjiga o Tesli i njegovom radu u izdanju Mašinskog fakulteta u Beogradu, rekao je dekan MF, prof. dr Radivoje Mitrović, napominjući da je Nikola Tesla u biti bio mašinski inženjer, o čemu govori i veliki opus njegovog stvaralaštva i patenata u oblasti mašinskog inženjerstva. Knjigu ćemo kao i do sada besplatno podeliti studentima MF kao podsticaj za naučnoistraživački rad i razvoj novih ideja, ali i za razmišljanje o mogućim zloupotrebama nauke, naglasio je prof. Mitrović.

Knjiga je, kako je istaknuto, inspirisana postavljanjem velikog radarsko-antenskog postrojenja na Aljasci 80-tih godina prošlog veka, radi izučavanja polarne svetlosti i radio komunikacija. Naravno, reč je o kontroverznom projektu „Harp” (HAARP, što je skraćenica za Visokofrekventivni auroralni aktivni istraživački program). Autori faktografski iznose podatke o višegodišnjim eksperimentima čiji je cilj realizacija projekta i upotreba radiofrekventnih tehnologija za veštačku stimulaciju jonosfere, atmosfere i geosfere. Odnosno, za stvaranje novih vrsta naoružanja kojima se može uticati na tektonske procese, klimu, ali i ljudsku psihu.

Na principima koji se pominju u projektu „Harp”, pre više decenija radio je jedan od najvećih svetskih umova iz oblasti elektriciteta – Nikola Tesla. Zato, pominjanje Nikole Tesle u drugom delu naslova nije slučajno. Tehnologija koja omogućava da se energija putem radiofrekventnih talasa šalje u jonosferu oko Zemlje razvijena je upravo na osnovu njegovih otkrića. Problem je, kako se navodi, što taj razvoj ne prati i Tesline moralne ne poglede na zloupotrebe naučnih otkrića u vojne svrhe.

Momčilo Milinović

Tesla je istraživanja napustio kad je tokom eksperimenata napravio poremećaj u jonosferi, koji je doveo do katastrofalnog spaljivanja 40 hiljda kvadratnih kilometara prostora Tunguske. To je zvanični podatak koji možete pronaći u ruskim izvorima, naglasio je prof. dr Momčilo Milinović, ekspert za sisteme naoružanja i jedan od recenzenata izdanja na srpskom jeziku.

Antensko postrojenje „Harp” na Aljasci je u međuvremenu isključeno, jer je sistem prevaziđen još krajem 20. veka. Međutim, dvadeset prvi vek se nije odrekao nijednog od postavljenih tehnoloških ciljeva zbog kojih je HARP sagrađen. Šta više, razvijene su nove tehnologije slične namene, usavršene i znatno manjih dimenzija. Novi „Harp” već je u potrebi u SAD, Rusiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kini, istaknuto je na promociji.

Vladimir Davidović

Knjiga je izuzetno aktuelna i u svetlu poslednjih ratnih sukoba, posebno u Siriji, koje već po pravilu prate i neke naizgled prirodne katastrofe, istakao je urednik izdanja Vladimir Davidović. On pored geofizičkog i klimatskog delovanja novog oružja, posebno ističe njegov kortikalni aspekt, citirajući jednog vojnog stručnjaka: „Šta ćete da radite s vašim raketama i avionima, ako ja mogu da im uspavam posadu”.

Upotreba radiofrekvetnih talasa na ljudsku psihu ujedno je i najspornije pitanje u ovoj knjizi. Iako pokušaj razvoja takve tehnologije deluje kao načuna fantastika postavlja se pitanje morala celog čovečanstva, pa i morala ratovanja.

Promociji knjige „Ovu harfu ne sviraju anđeli – napredak u Teslinoj tehnologiji ” prisustvovali su i ministri vera i zaštite životne sredine u Vladi RS, veliki broj članova SANU i profesora Beogradskog univerziteta.

(Ivana Subašić, MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

2 komentara

  • Radiotalasna kontrola uma je ostvarena Wi-FI tehnologijom i mobilnom telefonijom. Ljudi su zracenjem pretvoreni u zombije ali niko ne sme da pise o tome zbog cenzure u svim medijima (cak ni da objavi knjigu o onome sto se stvarno desava, iako je ocigledno kao izlazak i zalazak sunca??)

  • Milinkovic 2001. pise o kontroli uma mikrotalasima modulisanim na 16 Hz, jedino sto nije smeo da primeti je da upravo takve koristi Mobilna telefonija, a ne „Harfa“:

    „Za ove talase se vezuju svi eksperimenti kontrole mozga, jer modulirane emisije mikrotalasa najefikasnije prolaze kroz koru mozga, inace veoma otpornu na EM zracenje niskog nivoa. To prakticno znaci da ce EM talasi sa podesenom modulacijom odlicno posluziti za prenos signala i poruka do mozga, na slican nacin kao sto su radio signali prilagodjeni da prenesu muziku ili govor do radio prijemnika“

    „Uticaj na ljudski mozak se moze ostvariti mikrotalasima moduliranim da oponasaju frekvencije mozfanih talasa. U CIA su ovi talasi dobili ime ELF. pilsirajuci. modulirani mikrotalasi ili, jednostavnije, tehnologija za daljinsku kontrolu uma (RMCT). Dr Edl je utvrdio da polje od 147 MHz, koje na nivou tkiva ima intenzitet od 0.8mV/cm2, moze da izazove specificnu reakciju mozdanog tkiva. Ove promene su se dogadjale samo kada su ELF mikrotalasi bili modulirani na frekvenciju od 5 do 20 Hz. Maksimalna stimulacija mozga dogadjala se na 16 Hz…maksimalan uticaj na mozak se ostvaruje parametrima od 450 MHz i 16 Hz ELF amplitude.“

Ostavite komentar