?> „ХУАВЕЈ” У КРАГУЈЕВЦУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ХУАВЕЈ” У КРАГУЈЕВЦУ

Илустрација (Википедија)

„Хуавеј опрема вредна два милиона долара, коју је Народна Република Кина донирала за потребе Градског дата центра, стигла је у Крагујевац, и Центар би требало да почне са радом половином новембра.

 Како је за локални портал најавио Данило Савић, члан Градског већа за електронску управу и „паметан град”, грађани Крагујевца ће убудуће лакше и брже долазити до реализације захтеваних услуга без одласка на шалтере предузећа или управа, захваљујући примарном Дата центру у коме ће се чувати подаци града, градских управа, свих јавних предузећа и установа који су у оквиру надлежности града.

Иначе, у Крагујевцу је у току изградња и Државног дата центра за управљање и чување података, површине 11.000 квадратних метара, у који ће Влада Републике Србије уложити више од 30 милиона евра. Очекује се да ће овај центар, који ће бити пет пута већи од постојећег у Београду, бити завршен до јула следеће године, а за коришћење његових капацитета засад су заинтересовани „Мајкрософт”, ИБМ, „Оракл” и Банка Поштанска штедионица. Крагујевац је интересантан кинеској компанији „Хуавеј” и у смислу да овај технолошки гигант планира да отвори регионални центар за складиштење података за јужну и југоисточну Европу, а који ће се налазити управо у згради Државног дата центра.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар