MEĐU IZMEĐU

I VIDRE VOLE BEOGRAD

185 pregleda
Direktno

Postoji inicijativa da močvara Reva postane Beogradski dunavski park.

U neposrednoj blizini Beograda, na levoj obali Dunava, nalazi se bara Reva. Mesto na kom se mogu videti mnogobrojne ptice i divlje životinje, uključujući vidre.Močvarna staništa imaju veliku ulogu u zaštiti od poplava i oluja, takozvanu ulogu sunđera, a neke od biljaka koje se nalaze u Revi su ozbiljni prečišćivači otpadnih voda.Predstavnica udruženja Bela čaplja” Ana Džakić rekla je da se u okolini nalaze staništa žute i bele čaplje, patke njorke, a i dva gnezda orla belorepana, najvećeg u Evropi.

„U samoj bari imamo vidre. One ukazuju na to da je reč o čistoj vodi. Na grbu Bernske konvencije stoji vidra Lutra koja takođe živi ovde. Divno je kada pomisliš da na par kilometara od centra grada imaš divlji svet”, rekla je Džakić.Kako je ona istakla, pomenuto udruženje ima inicijativu da deo oko Reve, od mosta do susednog grada Pančeva i ostrva Forkontumac poznatijeg kao Bela stena, bude slobodna zelena zona za građane i da se nazove Beogradski dunavski park.

Obnližnjim nasipom prolazi međunarodna biciklistička ruta, kojom u toku godine prođe po nekoliko hiljada turista iz Evrope i sveta. U korist očuvanja ovakvih staništa govori podatak da je od 1970. do danas izgubljeno oko 35 odsto svetskih močvara i da se one isušuju i nestaju tri puta brže od šuma. Močvare su mesta u kojima se ribe mreste, ali zbog visokih temperatura i nedovoljne količine padavina one presušuju. Još 1971. godine usvojena je Konvencija o močvarama u iranskom gradu Ramsaru i taj datum predstavlja i Svetski dan močvara. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=-nOs9nyRwvU.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar