MEĐU IZMEĐU

IMAJU LI BILJKE SVEST

293 pregleda
Getty Images

Uzimajući rezultate testova u obzir, španski istraživač smatra da su pronašli takvu biljku koju svi dobro poznajemo.

Španski naučnik Pako Kalvo godinama proučava biljnu neurobiologiju”, odnosno kako biljke osećaju”. U više navrata je pokazao kako običan anestetik može usporiti električne impulse koji prolaze kroz biljku i tako je, na neki način, uspavati. No, sad ima ambiciozniji plan: želi ustanoviti imaju li biljke – svest.

Sa svojim timom sa Univerziteta Mursija želi da pokaže da činjenica da biljke reaguju na okolinu, komuniciraju jedna s drugom, čak i da znaju da prevare insekte i druge životinje, zapravo pokazuje da su svesne sebe i sveta oko sebe. Znamo da su biljke svesne okoline, sebe samih i drugih oko sebe. Ne znamo jesu li zaista svesne”, istakla je za New Scientist Elizabet Ven Volkenburg.Stoga su istraživači osmislili svojevrstan test koji bi trebalo sa izeri koliko je ponašanje biljke svesno. Prvo testiraju da li je njeno ponašanje fleksibilno i proaktivno, potom da li je predvidljivo i na kraju da li jr ciljano.

Uzimajući rezultate tih testova u obzir, Pako Kalvo smatra da su pronašli biljku koja odgovara kriterijumima svesnosti. I to je biljka koju svi dobro poznajemo.Naime, pasulj ispunjava sve kriterijume. Tokom rasta traži dobro mesto za penjanje. Svojim viticama skenira” okolinu i odlučuje” gde da se uhvati. Kad pronađe mestogde se može pričvrstiti, ističe španski naučnik, emituje veću količinu unutrnjih električnih signala. Upravo je to kombinacija činilaca za koje on smatra da pokazuju osnovne kognitivne funkcije i da biljke imaju individualna iskustva.

„To čak može pokazivati da pasulj ,znaʼ da je oslonac tamo”, rekao je Pako Kalvo za New Scientist, i dodao da treba biti veoma oprezan sa zaključcima.Do sada su istraživači u nekoliko navrata pokušavali da dokažu postoji li svesnost kod biljaka i rezultati su bili različiti. Stoga ne iznenađuje što su Kalvo i njegov tim oprezni u iznošenju bilo kakvih zaključaka. Međutim, njihovo je istraživanje intrigantno i podstiče na razmišljanje.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar