MEĐU IZMEĐU

INDUSTRIJA 4.0 ZA SRBIJU

1.200 pregleda

Na trećem po redu međunarodnom skupu, organizovanom  na Mašinskom fakultetu u Beogradu, učestvuje 45 međunarodnih i domaćih eksperata, naučnika i istraživača iz SAD, Evrope, Japana, Australije koji će uz prisustvo više od 200 relevantnih učesnika.

Savremeni tehnološki izazovi, koje najveći broj zemalja u svetu artikuliše pod nazivom Industrija 4.0 moraju da budu okvir i za razvojnu agendu Srbije. To podrazumeva čvršću vezu između nauke i privrede, istaknuto je na otvaranju, treće po redu, Međunarodne konferencije „SAD-EU-JAPAN-SRBIJA/tehnološki samit 2018 – industrija 4.0 za male i srednje organizacije”. Skup su organizovali  Mašinski fakultet u Beogradu i Privredna komora Srbije/Privredna komora Beograda, u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu i kompanijom „Fijat-krajsler autombili”, a pod pokroviteljstvom  Ministarstva privrede i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Srbije.

Učesnike konferencije pozdravio je dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović, istakavši da je j skup prilika da se čuju iskustva različitih zemalja i sagleda u budućnost mogućeg razvoja Srbije zasnovanog na znanju, istraživanjima i novim tehnologijama. „Samo udruženim snagama naše naučno društvo može da bude konkurencija svetskom tržištu znanja i da na taj način privuče fondove potrebne za buduće projekte i ukupan razvoj”, naglasio je prof. Mitrović.

Sesiju o globalnim trendovima u toj
oblasti otvorili su prof. Frančesko
Đovane, idejni tvorac evropskog programa
„Budućnost proizvodnje” i prof. Džun Ni,
poznati istraživač iz SAD, savetnik
za razvoj proizvodnih tehnologija predsednika
NR Kine, jedan od direktora u Nacionalnoj
fondaciji za nauku SAD i jedan od
predsedavajućih Tehnološkog foruma u Davosu.

„Vlada Republike Srbije preduzima mere za jačanje veze između nauke i privrede, kao i unapređenje inovacione i tehnološke infrastrukture u Srbiji”, poručio je, između ostalog, savetnik premijerke za IT sektor i digitalizaciju Nenad Paunović. On je podsetio da je jedan od prioriteta Vlade razvoj i modernizacija postojećih i izgradnja novih industrijskih i tehnoloških parkova na teritoriji Srbije, poput onih koji se grade u Novom Sadu i Nišu.

Prvi dan konferencije bio je posvećen najnovijim istraživačkim pravcima i rezultatima u oblasti industrije 4.0 i novih proizvodnih tehnologija u svetu. Sesiju o globalnim trendovima u toj oblasti otvorili su prof. Frančesko Đovane, idejni tvorac evropskog programa „Budućnost proizvodnje” i prof. Džun Ni, poznati istraživač iz SAD, savetnik za razvoj proizvodnih tehnologija predsednika NR Kine, jedan od direktora u Nacionalnoj fondaciji za nauku SAD i jedan od predsedavajućih Tehnološkog foruma u Davosu.

Kao stručnjak koji se bavi predviđanjem razvoja proizvodnih tehnologija, prof. Đovane je predstavio projekcije razvoja iženjerstva, kompjuterizacije i automatizacije u Evropi do 2030. godine, a prof. Džun Ni je govorio o trenutnom stanju i daljem razvoju proizvodnih tehnologija u najrazvijenijim zemljama sveta.

Ove godine fokus konferencije je na primeni industrije 4.0 u malim i srednjim preduzećima. Centralne teme biće 3D modelovanje kao baza tog koncepta i njegova primena u izradi programa za obradu delova na automatizovanim mašinama, robotizaciju i upravljanje proizvodnim i tehnološkim procesima i programa za merenje i kontrolu na CNC mašinama na bazi 3D digitalnog modela proizvoda. Takođe, biće reči i o programima koji se odnose i na druge elemente industrije 4.0 kao što su IoT (internet stvari), cloud computing, sajber-fizički sistemi, koji omogućavaju kontrolu i upravljanje procesima proizvodnje i kada nismo pored mašina.

Inače, na skupu učestvuje 45 međunarodnih i domaćih eksperata, naučnika i istraživača iz SAD, Evrope, Japana, Australije koji će uz prisustvo više od 200 relevantnih učesnika, analizirati aspekte nove industrijalizacije zasnovane na konceptu industrija 4.0. Glavni rezultat biće bela knjiga i predlog jasne mape puta za oblast istraživanja, razvoja i primene industrije 4.0 u Srbiji.

(Izvor MF)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar