MEĐU IZMEĐU

INTELIGENCIJA BILJAKA

463 pregleda
Danijel Šemovic (Vikipedija)

Biljke čine 99 odsto biomase naše planete, a bez njih život na kopnu, barem u sadašnjem obliku ne bi bio moguć. Anatomski se veoma razlikuju od nas, komuniciraju međusobno i, poput nas, imaju čula.

Biljke čine 99 odsto biomase naše planete, a bez njih život na kopnu, barem u sadašnjem obliku ne bi bio moguć. Anatomski se veoma razlikuju od nas, nemaju mišiće, ali imaju iste filamente kao naši bicepsi, nemaju kosti, ali tu je drvo, nemaju nerve, ali električni signali prenose informacije kroz drugačije sudove. Biljke komuniciraju međusobno i, poput nas, imaju čula.

U cilju približavanja i boljeg upoznavanja sveta biljaka, njihovih čula, načina na koje žive i reaguju na okruženje, Centar za promociju nauke u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu, organizuje od 15. do 30. novembra manifestaciju „Inteligencija biljaka”.

Manifestacija se održava u Naučnom klubu Beograd, u Kralja Petra 46, a otvoriće je u sredu, 15. novembra, u 18 časova svojim predavanjem Danijel Šemovic, biolog, profesor Univerziteta u Tel Avivu, i autor naučnopopularnog bestselera „Šta biljka zna”, koji je preveo i objavio Centar za promociju nauke. Centralni deo manifestacije čini interaktivna izložba koja povlači paralelu između naših čula i sličnih procesa kod biljaka, a otvorena je u Naučnom klubu svakog radnog dana od 15 do 20 časova i subotom od 11 do 17 časova. Pored izložbe, program čine i radionice, predavanja, tribine i otvorena laboratorija.

Radionice namenjene deci školskog  i predškolskog uzrasta održavaju se radnim danom od 11 do 15 časova, a za radionice je neophodno prijaviti se putem linka. Pored toga, subotom se od 11 do 17 održavaju radionice otvorene za sve posetioce. Večernji program radnim danom, od 18 časova, rezrvisan je za naučnopopularna predavanja i tribine na kojima će posetioci moći da slušaju o različitim temama od potrage za kaktusima Južne Amerike do arheobotanike ili polu biljaka. Poslednjeg dana manifestacije, 1. decembra, održava se tribina o inteligenciji biljaka.

Tokom trajanja manifestacije u Naučnom klubu sve vreme je otvorena i laboratorija u malom, gde posetioci mogu posmatrati različite uzorke pod mikroskopima, učestvovati u eksperimentima i upoznati se sa Žutim zidom koji pruža prikaz fundamentalnih razlika između naučnih radova i brojnih pseudonaučnih tekstova koji se tiču biljaka.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar