МЕЂУ ИЗМЕЂУ

IT GIRLS КРОЈЕ САЈТОВЕ

с лева на десно: Тајана Тодоровић, Јана Отковић, Ања Радоњић

с лева на десно: Тајана Тодоровић, Јана Отковић, Ања Радоњић

Годинама су послови везани за ИТ технологију најтраженији. Да ли су та занимања типично мушка и зашто је ИТ такмичење за девојчице у Рачунарској гимназији одржано баш 8. марта?

Иако су за дванаест година постојања Рачунарске гимназије дечаци били бројнији ђаци, најчешће су девојчице биле ђаци генерације, а касније најбољи студенти. Зато је циљ уклонити потенцијалне баријере и поручити девојкама да занимања у 21. веку не треба делити на мушка и женска, а поготово не послове у ИТ индустрији, у чијим су почецима жене доминирале.

Девојчице су стекле вештину да
самостално направе веб сајт, блог,
да уређују, одржавају и унапређују
постојеће WordPress сајтове.

Рачунарска гимназија и ЦЕТ школа рачунара желе да промовишу информатику међу девојчицама, из тог разлога организовале су бесплатну обуку WordPress-a за ученице 7. и 8. разреда. Након курса девојчице су стекле вештину да самостално направе веб сајт, блог, да уређују, одржавају и унапређују постојеће WordPress сајтове, а занимљив је податак да је чак четвртина свих сајтова на Интернету направљена коришћењем баш овог алата.

На дан жена, 8. марта, одржано је финале такмичења IT girls, а оцењивали су се креативност и коришћење алата којима смо их научили. Такмичење је подржала ИТ компанија Go Daddy&Manage WP и обезбедила вредне награде за такмичарке које су освојиле прва тии места.

Победница Јана Отковић, ученица ОШ „Старина Новак”, награђена је стипендијом Рачунарске гимназије, а о свом искуству са такмичења сведочи: „Морала сам да припремим доста текстова и да научим много нових ствари шта је захтевало време и труд, али није ми било тешко, јер је такмичење било веома интересантно. Сајт који сам на финалу направила био је на тему парка ,Ташмајдан` који се налази у центру Београда, у коме сам одрасла. Вероватно ћу искористити стипендију Рачунарске гимназије коју сам добила као награду јер сматрам да је то школа која ми пружа одличну перспективу.”

Другопласирана Тајана Тодоровић, направила је сајт на тему „Живот у Јапану” и добила полустипендију Рачунарске гимназије, а Ања Радоњић с радом на тему „Kување и рецепти” освојила је трећу награду, обе су ученице ОШ „Вук Kараџић” из Београда.

Број жена у ИТ сектору варира од земље до земље, а у технолошким тимовима има их само око 16%. То је због тога што се девојчице од раног детињства усмеравају ка такозваним женским областима као што су друштвене науке и уметност. Оваква такмичења управо служе да се информатичка занимања популаришу међу омладином и охрабре жене да се професионално остваре у овој индустрији.

Александра Мартиновић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар