MEĐU IZMEĐU

IZGUBLJENI GEN MREŽNJAČE

238 pregleda

Najnovija istraživanja pokazala su da i ljudi, poput pojedinih vrsta riba i guštera, imaju mogućnost regeneracije čulnih organa, kao što je oko, ali se tokom evolucije gen koji je zadužen za to nekako ugasio.

Oštećenje oka, posebno mrežnjače, najčešći je uzrok slepila kod ljudi, s obzirom da je taj organ izuzetno složen, sa širokim spektrom kupastih ćelija preko kojih se podaci o svetlosti pohranjuju u naš centralni nervni sistem. Zbog toga je nemoguće da se tkivo mrežnjače obnavlja na isti način kao druga oštećena tkiva, poput kože ili kostiju.

Ipak, pojedine vrste ribe, kao što je zebrica, mogu da regenerišu tu vrstu tkiva, a ljudi sa njima dele 70 odsto istih gena, uključujući i onaj koji im omogućava regeneraciju vizuelnog čulnog tkiva.Naučnik sa Univerziteta Džons Hopkins, koji se bavi neurologijom, Set Blekšou ukazuje da je sposobnost svojstvena za mnoge životinje, kao i ljude, samo što smo je mi tokom evolucije izgubili.

„Naše istraživanje ukazuje da postoji potencijal za regeneraciju kod sisara, uključujući i ljude, ali ga je nešto tokom evolucije isključilo, naveo je Blekšou.

Naučnici veruju da je gubitak ove sposobnosti na neki način kompenzovan drugim stvarima, pa su tako sisari postali otporniji na parazite.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar