МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗУМИРАЊЕ СВИТАЦА

Wikipedia CC 2.0

Већина се ослања на биолуминисценцију – хемијску реакцију свога тела која им омогућава да својим светлом привуку партнера, а превелика количина вештачког светла ремети овај процес.

Зашто свици умиру?

Широм света свици својим светлуцавим телима осветљавају ноћ, али научници сада упозоравају да је њихова магија угрожена и да будуће генерације можда никада неће имати прилику да упознају ова створења. Главни разлог због ког се смањује број припадника неке врсте је губитак станишта, а свици су угрожени јер су им потребни посебни услови да би испунили свој животни циклус, тврде научници са Универзитета Тафтс у Масачусетсу, који су спровели истраживање, преносе медији.

На пример, једној врсти свитаца из Малезије, познатој по синхронизованом светљењу, потребне су шуме мангрова како би се размножавали у овом подручју, али су овде засађене плантаже палминог уља.Осим што им ремети природан биоритам, вештачко светло утиче на њихове ритуале током парења”, напомиње Авалон Овенс, један од коаутора студије.

Већина свитаца се ослања на биолуминисценцију – хемијску реакцију свога тела која им омогућава да својим светлом привуку партнера, а превелика количина вештачког светла ремети овај процес. Професор биологије Дејв Гоулсон на Универзитету у Сасексу, истиче да су пестициди један од главних узрока што је све мање свитаца. Научници су, иначе, установили да је у току тиха апокалипса” у свету инсеката, јер се већ 41 одсто налази пред истребљењем.

У Јапану, на Тајвану и у Малезији већ дуже време излети на којима се посматрају свици привлаче све више туриста. Масовне туристичке туре уз реке близу шума мангрова у Тајланду доводе до рушења стабала и ерозије речних корита, што додатно уништава природна станишта ових светлећих бића, наводи „Национална географија Србија”.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар