MEĐU IZMEĐU

JAČI OD STRAHA OD SMRTI

423 pregleda
Ni po cenu života! (Vikipedija)

Tri četvrtine ljudi boji se više javnog nastupa nego smrti. Kako je to moguće? Odgovor glasi: čovek je, u suštini, društveno biće. Od najranijih dana svog postojanja progon iz grupe nije značio samo osudu na doživotnu samoću, često se završavao umiranjem izgnanika.

Prema najsvežijim podacima Instituta za statistička istraživanja mozga (SAD), čak 74 odsto ispitanika izjavilo je da najviše strepe da govore pred mnozinom, jer im to izaziva veliku nelagodu. Zato se pojedinci upinju da ne upadnu u takvu nepriliku.

Boravak u zajednici uobličilo je buduće ponašanje, jer su pripadnici jedni druge upozoravali na nadolazeću pretnju, ispomagali u nedostatku hrane, štitili nejake od grabiljivaca i ostalih napadača. I sama pomisao na isključenje pokretala buru strepnji za vlastiti opstanak.

Urođeni odziv na blisku opasnost „borba ili beg” smesta pobudi hipotalamus u mozgu, najkon čega započinje lučenje hormona i pojačani rad nadbubrežnih žlezda. Ishod toga je otpuštanje adrenalina u krvotok: dlanovi počinju da se znoje, srce ubrzano da kuca i želja za bežanjem da raste.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar