SA ONE STRANE DUGE

JEDAN, JEDINI, KRIVI

956 pregleda
Krivokapić

Biografijom ekvivalentnom njegovoj bibliografiji, akademik Zoran Krivokapić ostavio je večiti trag u hirurgiji završnog dela debelog creva. učenik i naslednik Bila Hilda, doajena planetarno čuvene londonske bolnice „Sveti Marko.

Dr Esad Kučević

Ode Krivi. Posle teške bolesti, u 68. godini, preminuo je svetski afirmisani hirurg Zoran Krivokapić.

Vojin i Radmilin sin, vukovac iz Zvečana. Studentski uzor beogradskih medicinara, u drugoj polovini sedamdesetih, eksponencijalno uspešni postdiplomac i zahvaljujući manuelnoj veštini, samopouzdanju i energiji, učenik i naslednik Bila Hilda, doajena planetarno čuvene londonske bolnice „Sveti Marko.

Biografijom ekvivalentnom njegovoj bibliografiji, prof. dr Zoran Krivokapić ostavio je večiti trag u hirurgiji završnog dela debelog creva.

Bio je akademik SANU, načelnik Odeljenja kolorektalne hirurgije Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije, inicijator osnivanja i direktor Društva kolpoproktologa Jugoslavije, član Engleskog kraljevskog koledža hirurga, član Američkog koledža hirurga, počasni član američkog, italijanskog, izraelskog, rumunskog, mađarskog, bugarskog udruženja kolorektalnih hirurga, direktor i član Borda međunarodnog društva univerzitetskih kolorektalnih hirurga, Evropskog udruženja za digestivnu hirurgiju, Mediteranskog udruženja koloproktologa, član Udruženja kolorektalnih hiruruga Velike Britanije i Irske, član Poljskog udruženja kolpoproktologa, počasni član Univerziteta u Krajovi (Rumunija).

Beskrajno ambiciozan, u zadivljujuće bogatoj karijeri, prof. dr Krivokapić je predavao, po pozivu, u Japanu, Americi, Kini, Rusiji, Engleskoj, Rumuniji, Turskoj, Brazilu, Francuskoj.

Na početku karijere, u orbitu prestižne hirurgije lansirao ga je „Slučaj Martinović. Na pismenu preporuku mentora profesora Stevovića, 1985. godine, pomogao je nesrećnom Đorđu Martinoviću, iz Gnjilana, asistirajući prilikom uspešne operacije najnovijom hirurškom metodologijom, u Londonu.

I tako dalje, stigao je najdalje. Poštovao je biologiju. Naročito, molekularne osnove i genetiku. Klanjao se univerzumu ljudskog života. Dobrovoljno prihvatao sve izazove i neizbežnu borbu.

Oduvek i zauvek, na raskršću – dve istovremene ljubavi. Razapet između hirurške sale i najozbiljnijeg hobija. Rođeni sportista i nesuđeni košarkaš. Nenadmašni plejmejker šampionskog sastava na popularnim univerzijadama i medicinijadama u Ohridu, Šibeniku, Rovinju, na Paliću, u Puli.

Najambiciozniji u beogradskom Železničaru, sa nezaboravnom epizodom u slavodobitničkom sastavu Radnički FOB.

Ljubimac malih terena i svedok najvećih košarkaških dostignuća. Dobitnik najprestižnijih priznanja, prezirao je prosečnost.

Imao je svoj mikrokosmos. Naginjao je pozitivnim vibracijama, navijao za optimizam i strpljivo nudio nadu.

Nemamo čarobni štapić, nego skalpel. Ali, šta vredi rodoljublje, bez čovekoljublja – refrenski ponosno i nesebično, ponavljao je Krivi, najtežim pacijentima, nezaboravni Hipokratov amanet.

Kad se našao s druge strane, nije tražio odstupnicu. Uhvatio se ukoštac sa svojim kancerom, kojem je decenijama znao meru i hronologiju. Prijatno iznenađen saosećanjem, sa svih strana, od kolega i pacijenata, što su za njegovo zdravlje najviše brinuli porodica i istomišljenici iz zemlje i inostranstva.

Suprug Dragane, fizijatra, i otac ortopeda Branislava, kao da je predosećao da mu vreme izmiče. Vanserijski dijagnostičar je znao da ubrzani život i brza hrana mame rak. Zloglasnim povodom, javno je prozvao i imenovao žurbu, odnosno preteranu brzinu za maćehu pravde i pratilju nesreće.

Dobrovoljno, manje uživajući u onome što je postigao, od onoga čemu se nadao. I što nije prestigao životnu brzinu, ni imao više vremena da smireno, natenane nađe oduška, u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. U ibarskom tihovanju i jutrenju, uz oca, majku i sestru.

Neumoran u davanju. Zlatnih ruku i čista obraza.

Putuj, generacijo. Nezamenjivi druže.

Jedan, jedini, Krivi.

(Ilustracija Colointermedicus.rs)

(Danas)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Boze koliko lepih reci za jedno ljudsko biće!
    Doktoru neka je laka zemlja i saucesće porodici.

Ostavite komentar