?> ЈЕДИТЕ ЛИМУН ЗБОГ ЗАДАХА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈЕДИТЕ ЛИМУН ЗБОГ ЗАДАХА

Shutterstock

Kако решити задаха на природан начин?

Велики проценат одраслих кубури са задахом у неком тренутку свог живота, који понекад може да буде знак озбиљних здравствених тегоба. Задах обично настаје услед накупљања бактерија у устима. Иако одређена храна, попут белог или младог лука, понекад може да створи само привремено неугодан мирис, то обично није узрок хроничног задаха.

Храна коју би требало избегавати су млади и бели лук, пржена храна или друга храна с високим уделом масти, шећер, лепљива храна, попут карамела, заслађени напици. Хронични задах има више узрока, а то су најчешће накупљање бактерија у устима, на пример због лоше оралне хигијене, лоше исхране, пародонталне болести, каријеса, хронично сувих уста, пушења, инфекције уста, а понекад и озбиљнија медицинска стања попут болести јетре или дијабетеса. Шта може да помогне да га се решите?

Једите лимун

Показало се да лимунов сок има фитохемијске, антимикробне и антиоксидативне активности које могу да помогну у сузбијању бактерија и гљивица, па смањују упалу у устима.

Пијте пуно воде

Сува уста могу да проузрокују задах јер је сувоћа плодна подлога за бактерије које производе једињења непријатног мириса.

Једите першун

Он је такође ефикасан у борби са задахом јер је першун богат хлорофилом који помаже у неутрализацији задаха и делује освежавајуће. Исти ефекат има и сок од свежег краставца и целера.

Kонзумирајте више здравих масноћа, попут органског маслиновог уља, семенки, орашастих плодова и рибе. Али, ако узрок задаха не нестаје ни након промене прехрамбених навика, најбоље је да се посаветујете са дектором око могућих решења проблема.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар