MEĐU IZMEĐU

JELENSKA RIKA U VRŠCU

220 pregleda

Životinje su zdrave i odlično su se prilagodile u novom staništu na Vršačkim planinama.

Rika evropskog jelena ponovo se čuje sa Vršačkih planina, nakon što je pre pola veka istrebljen ljudskim nemarom i krivolovom. Krdo, koje je iz Rumunije uvezeno u februaru dobilo je podmladak. Projekat povratka ove plemenite životinje na Vršačke planine se ostvaruje.Od februara do danas krdo od 50 jelena, uvezenih iz Rumunije, uvećano je za 21 tele. Životinje su zdrave i odlično su se prilagodile u novom staništu na Vršačkim planinama.

„Od 40 košuta, 21 košuta se otelila. Uobičajeno je da prilikom transporta zbog stresa, zbog dalekog puta, procenat preživljavanja odnosno teljenja bude nešto manji. Međutim, mi smo imali neznatno više od 50 posto, to je nešto čime smo izuzetno zadovoljni“, kaže Branislav Stanković, izvršni direktor u JP Vojvodina šume za lovstvo.„Oni ovde imaju sve uslove koji su im potrebni četiri hranilišta, pašnjake, prirodna pojilišta, nismo imali bolesti, nikakvih problema nismo imali do sada, sve ide po planu“, objašnjava Željko Sušec, direktor Šumskog gazdinstva „Banat Pančevo“.

Na ovaj način nadležni pokušavaju da isprave štetu načinjenu jednoj od najlepših i najvećih jelenskih vrsta. Slični projekti u Severnoj Americi i pojedinim delovima Evrope dali su odlične rezultate.Proces navikavanja karpatskog jelena na Vršačke planine trajaće još godinu dana, a onda će biti pušteni u divljinu.

„Do 2025. planiramo da u otvorenu prirodu pustimo 125 jelena. I tako ćemo vratiti dug prirodi, zato što je jelen ljudskom nemarnošću i neodgovornošću istrebljen pre 50 godina“, naglasio je Roland Kokai, direktor JP Vojvodina šume. Jelen, kao prirodni plen, privukao je na Vršačke planine i vuka. Ovaj predator nije nepoželjan, jer u prirodnoj selekciji on uspeva da savlada samo bolesnu ili nemoćnu divljač.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar