KOSMIČKO TKANJE

ZAROBILA 6 GALAKSIJA!

300 pregleda

Novootkrivena crna rupa”, koja ima milijardu puta veću masu od našeg Sunca, nastala je u ranim danima svemira, kada on nije bio star niti milijardu godina.

Astronomi su otkrili supermasivnu crnu rupu” koja je svojom gravitacijom, kao u nekoj kosmičkoj paukovoj mreži, zarobila celih šest galaksija.Novootkrivena crna rupa”, koja ima milijardu puta veću masu od našeg Sunca, nastala je u ranim danima svemira, kada on nije bio star niti milijardu godina, piše ScienceAlert.

„Svemirske mrežne nisu poput paukove mreže”, rekao je astronom Marko Minjoli iz Nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF) u Bolonji.Verujemo da smo videli samo vrh sante leda.Galaksije nastaju i rastu onde gde se ukršatju filamenti kojima teku struje gasa. Tim strujama se napajaju galaksije i njihove središnje supermasivne crne rupe”, kazao je Minjoli i dodao kako do sada nije bilo dobrog objašnjenja” za postojanje toliko velikih crnih rupa” u ranom svemiru.

Celokupna mreža galaksija zarobljenih okocrne rupe” veća je 300 puta od naše galaksije, Mlečnog puta. Ujedno se radi o jako teško uočljivim galaksijama, zbog njihovog slabog sjaja.

U vangalaktičkoj astronomiji, filamenti su svemirske strukture koje čine galaktički superskupovi. Izgledaju kao svetlucave niti sastavljene od većeg broja galaksija.Prema izveštaju Evropske južne opservatorije (ESO), celokupna mreža galaksija zarobljenih oko crne rupe” veća je 300 puta od naše galaksije, Mlečnog puta. Ujedno se radi o jako teško uočljivim galaksijama, zbog njihovog slabog sjaja.

„Verujemo da smo videli samo vrh sante leda i da smo za sada oko ove supermasivne ,crne rupe’ uočili samo nekoliko najsvetlijih galaksija”, rekla je astronomkinja Barbara Balmaverde iz opservatorije INAF u Torinu. Čime se hranila supermasivna crna rupa”?


Ilustracija

Astronomi se već neko vreme pitaju kako su prvotne crne rupe” došle do dovoljne količine goriva koje im je omogućilo da narastu do toliko golemih veličina u jako kratkom vremenu.

Prve crne rupe”, za koje se veruje da su nastale nakon smrti prvih zvezda, morale su vrlo brzo narasti da bi dosegle masu od milijardu sunaca u prvih 0,9 milijardi godina života svemira.Astronomi se već neko vreme pitaju kako su prvotne crne rupe” došle do dovoljne količine goriva koje im je omogućilo da narastu do toliko golemih veličina u jako kratkom vremenu. Novopronađena struktura nudi dobro objašnjenje za taj problem.Naime, svemirska paukova mreža” i njene galaksije sadrže dovoljno gasa za preobražaj središnje crne rupe” u supermasivnog diva.

Gas i nevidljiva tamna tvar su nakon nekog vremena stvorili mrežne strukture pogodne za evoluciju galaksija i crnih rupa”.

Sada dolazimo do sledećeg pitanja – kako su uopšte nastale toliko velike strukture slične mreži?Astronomi smatraju da odgovor leži u tamnoj materiji. Naime, velika područja te nevidljive materije verovatno su u ranom svemiru privlačila ogromne količine gasa. Gas i nevidljiva tamna tvar su nakon nekog vremena stvorili mrežne strukture pogodne za evoluciju galaksija i crnih rupa”.

„Naše otkriće podupire hipotezu da su najudaljenije i najmasovnije ,crne rupe’ nastale i rasle unutar velikih područja s tamnom materijom koja se nalaze u velikim strukturama. Nismo mogli ranije uočiti te strukture zbog ograničene mogućnosti posmatranja teleskopom” rekao je astronom Kolin Norman sa Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru (SAD).

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar