ГАГАРИНОВИ ПУТОКАЗИ

„ЈЕНИСЕЈ” СЛЕЋЕ НА МЕСЕЦ

Месец (Википедија)

Директор Руске државне космичке корпорације Роскосмос”, Дмитриј Рогозин, потписао је пројекат ракете-носача Јенисеј” супертешке категорије.

Мр Грујица С. Ивановић

Нова ракета је намењена за будућа истраживања Месеца, која обухватају градњу месечеве базе. Пројектом је предвиђено да се на централном блоку ракета налази један мотор РД-180, док ће са бочне стране централног блока бити постављена шест бустера сваки са по једним мотором РД-171МБ.

Главни извођач радова је ракетно-космички центар „Прогрес” у Самари, који гради носаче типа „Сајуз” и РKK „Енергија” задужен за пројектовање корисног терете – космичких бродова „Федерација” и модула месечеве станице.

Ракетни мотор РД-180

Тренутно се разматрају две шеме лансирања. У једној, прво се пали мотор централног степена РД-180, који после активирања шест мотора бочних бустера, смањује потисну силу за 30%. У другој шеми, свих седам мотора централног и бочних блокова се пале. Циљ ових варијанти лансирања јесте да се централни блок користи што дуже, значи економисање горива током лансирања. По свему судећи, биће одабрана прва шема.

Kаква ће одлука о потентицијалној сарадњи
Русије и САД у градњи месечеве орбиталне
станице (МОС) бити још није јасно. У последњих
годину дана чули су се различити тонови.

Руски председник Владимир Путин потписао је указ о развоју супер-ракете почетком 2018. Занимљиво, указ је уследио брзо после објављивања десетогодишњег буџета „Роскосмоса” у коме, иначе није било пројекта џиновске ракете, већ само развој неопходне базе за њену градњу која би била финансирана после 2030. У „Роскосмосу” очекују да ће новембра 2019. концепт пројекта бити завршен. Прво лансирање ракете-носача „Јенисеј” планирано је за 2028.

Администратор НАСА, Џејмс Брајденстајн, предложио је „Роскосмосу” да плати модификовање космичког брода „Сајуз” за мисије до Месечеве орбиталне станице. Он је понудио да НАСА финансира развој месечеве верзије „Сајуза” као „чамца за спасавање”, за превоз астронаута до и са Месечеве орбиталне станице (МОС), уколико нешто искрсне са јединим транспортером који је пројектом планиран за ове задатке, америчким космичким бродом „Орион”.

Kао што је познато, НАСА планира да у високој орбити изнад Месеца, у једној од тачака Лагранжа, 2024. започне развој МОС-а која се сада зове месечева платформа, док је раније била познате под именом „Kапија дубоког космоса”. НАСА је позвала партнере програма Међународне космичке станице (МKС) да се придруже новом, у односу на МKС далеко амбиоциознијем пројекту. Док су из Европска (ЕSА), Јапанска (ЈАXА) и Kанадска (CSА) космичке агенције одговорили потврдно, у „Роскосмосу” кажу да ће коначну одлуку о формату сарадње у овом пројекту донети на основу предлога концепта националног програма истраживања Месеца. Овај концепт треба да буде представљен јавности крајем марта 2019.

Kаква ће одлука о потентицијалној сарадњи Русије и САД у градњи месечеве орбиталне станице (МОС) бити још није јасно. У последњих годину дана чули су се различити тонови. Међутим, једно је јасно – улога „млађег брата” који је НАСА наменила „Роскосмосу” није прихваћена у Москви. Учешће Русије у овом пројекту је недавно доведено до усијања када је НАСА затражила да сви модули МОС-а, укључујући најмањи намењен Русији (комора за спајање и излазак у отворени космос,) морају бити израђени по америчким стандардима.

У Институту за космичка истраживања (ИKИ) Руске академије наука указују да руски месечев програм може да постане алтернатива америчком пројекту који је, изнад свега, концепиран за потребе будућих планова НАСА везаних за Месеца, Марс и мисије у дубоки космос. У неколико наврата се у „Роскосмосу” могло чути да је руски предлог МОС-а такође међународни, али уз учешће на равноправној основи свих држава које су заинтересоване за истраживања Месеца, укључујући наравно Kину. Тренутно, постоји само амерички пројекат МОС-а. Ускоро ћемо видети и руску верзију о којој ће са страним партнерима бити сигурно много речи.

Поглед на Земљу изнад Месеца

Kада је модификовање космичког брода „Сајуз” у месечеву варијанту у питању, генерални директор „Роскосмоса” Дмитриј Рогозин изјавио је да је то могуће обавити паралелно са развојем космичког брода „Федерација” на коме се ради од 2009. и чије се прво лансирање очекује 2023. Међутим, он је одбацио предлог Брајденстајна да се месечева верзија „Сајуза” гради америчким новцем. Наиме, у „Роскосмосу” се већ извесно време размишља о коришћењу преуређеног „Сајуза” за превоз туриста до Месеца и натраг. На листи чекања се, према неким информацијама, налази већ неколико богаташа жељних да виде Месец са висине од око стотину километара и рађање наше плаве планете изнад месечевог хоризонта. Подсећамо, и Илон Маск нуди сличне туристичке руте на космичком броду „Драгон” који, међутим, тек треба да обави прве орбиталне летове са људским посадом.

Све у свему, иако је предлог одбајен, ова понуда из Вашингтона наговештава да НАСА можда мења свој од почетка поприлично укорењен став у коме је улога Русије у пројекту МОС-а другоразредна. Сасвим је могуће да наговештај руског противпредлога месечеве базе (у орбити или на површини) томе додатно доприноси.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар