GAGARINOVI PUTOKAZI

„JENISEJ” SLEĆE NA MESEC

642 pregleda

Direktor Ruske državne kosmičke korporacije Roskosmos”, Dmitrij Rogozin, potpisao je projekat rakete-nosača Jenisej” superteške kategorije.

Mr Grujica S. Ivanović

Nova raketa je namenjena za buduća istraživanja Meseca, koja obuhvataju gradnju mesečeve baze. Projektom je predviđeno da se na centralnom bloku raketa nalazi jedan motor RD-180, dok će sa bočne strane centralnog bloka biti postavljena šest bustera svaki sa po jednim motorom RD-171MB.

Glavni izvođač radova je raketno-kosmički centar „Progres” u Samari, koji gradi nosače tipa „Sajuz” i RKK „Energija” zadužen za projektovanje korisnog terete – kosmičkih brodova „Federacija” i modula mesečeve stanice.

Raketni motor RD-180

Trenutno se razmatraju dve šeme lansiranja. U jednoj, prvo se pali motor centralnog stepena RD-180, koji posle aktiviranja šest motora bočnih bustera, smanjuje potisnu silu za 30%. U drugoj šemi, svih sedam motora centralnog i bočnih blokova se pale. Cilj ovih varijanti lansiranja jeste da se centralni blok koristi što duže, znači ekonomisanje goriva tokom lansiranja. Po svemu sudeći, biće odabrana prva šema.

Kakva će odluka o potenticijalnoj saradnji
Rusije i SAD u gradnji mesečeve orbitalne
stanice (MOS) biti još nije jasno.U poslednjih
godinu dana čuli su se različiti tonovi.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o razvoju super-rakete početkom 2018. Zanimljivo, ukaz je usledio brzo posle objavljivanja desetogodišnjeg budžeta „Roskosmosa” u kome, inače nije bilo projekta džinovske rakete, već samo razvoj neophodne baze za njenu gradnju koja bi bila finansirana posle 2030. U „Roskosmosu” očekuju da će novembra 2019. koncept projekta biti završen. Prvo lansiranje rakete-nosača „Jenisej” planirano je za 2028.

Administrator NASA, Džejms Brajdenstajn, predložio je „Roskosmosu” da plati modifikovanje kosmičkog broda „Sajuz” za misije do Mesečeve orbitalne stanice. On je ponudio da NASA finansira razvoj mesečeve verzije „Sajuza” kao „čamca za spasavanje”, za prevoz astronauta do i sa Mesečeve orbitalne stanice (MOS), ukoliko nešto iskrsne sa jedinim transporterom koji je projektom planiran za ove zadatke, američkim kosmičkim brodom „Orion”.

Kao što je poznato, NASA planira da u visokoj orbiti iznad Meseca, u jednoj od tačaka Lagranža, 2024. započne razvoj MOS-a koja se sada zove mesečeva platforma, dok je ranije bila poznate pod imenom „Kapija dubokog kosmosa”. NASA je pozvala partnere programa Međunarodne kosmičke stanice (MKS) da se pridruže novom, u odnosu na MKS daleko ambiocioznijem projektu. Dok su iz Evropska (ESA), Japanska (JAXA) i Kanadska (CSA) kosmičke agencije odgovorili potvrdno, u „Roskosmosu” kažu da će konačnu odluku o formatu saradnje u ovom projektu doneti na osnovu predloga koncepta nacionalnog programa istraživanja Meseca. Ovaj koncept treba da bude predstavljen javnosti krajem marta 2019.

Kakva će odluka o potenticijalnoj saradnji Rusije i SAD u gradnji mesečeve orbitalne stanice (MOS) biti još nije jasno. U poslednjih godinu dana čuli su se različiti tonovi. Međutim, jedno je jasno – uloga „mlađeg brata” koji je NASA namenila „Roskosmosu” nije prihvaćena u Moskvi. Učešće Rusije u ovom projektu je nedavno dovedeno do usijanja kada je NASA zatražila da svi moduli MOS-a, uključujući najmanji namenjen Rusiji (komora za spajanje i izlazak u otvoreni kosmos,) moraju biti izrađeni po američkim standardima.

U Institutu za kosmička istraživanja (IKI) Ruske akademije nauka ukazuju da ruski mesečev program može da postane alternativa američkom projektu koji je, iznad svega, koncepiran za potrebe budućih planova NASA vezanih za Meseca, Mars i misije u duboki kosmos. U nekoliko navrata se u „Roskosmosu” moglo čuti da je ruski predlog MOS-a takođe međunarodni, ali uz učešće na ravnopravnoj osnovi svih država koje su zainteresovane za istraživanja Meseca, uključujući naravno Kinu. Trenutno, postoji samo američki projekat MOS-a. Uskoro ćemo videti i rusku verziju o kojoj će sa stranim partnerima biti sigurno mnogo reči.

Pogled na Zemlju iznad Meseca

Kada je modifikovanje kosmičkog broda „Sajuz” u mesečevu varijantu u pitanju, generalni direktor „Roskosmosa” Dmitrij Rogozin izjavio je da je to moguće obaviti paralelno sa razvojem kosmičkog broda „Federacija” na kome se radi od 2009. i čije se prvo lansiranje očekuje 2023. Međutim, on je odbacio predlog Brajdenstajna da se mesečeva verzija „Sajuza” gradi američkim novcem. Naime, u „Roskosmosu” se već izvesno vreme razmišlja o korišćenju preuređenog „Sajuza” za prevoz turista do Meseca i natrag. Na listi čekanja se, prema nekim informacijama, nalazi već nekoliko bogataša željnih da vide Mesec sa visine od oko stotinu kilometara i rađanje naše plave planete iznad mesečevog horizonta. Podsećamo, i Ilon Mask nudi slične turističke rute na kosmičkom brodu „Dragon” koji, međutim, tek treba da obavi prve orbitalne letove sa ljudskim posadom.

Sve u svemu, iako je predlog odbajen, ova ponuda iz Vašingtona nagoveštava da NASA možda menja svoj od početka poprilično ukorenjen stav u kome je uloga Rusije u projektu MOS-a drugorazredna. Sasvim je moguće da nagoveštaj ruskog protivpredloga mesečeve baze (u orbiti ili na površini) tome dodatno doprinosi.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar