МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈЕЗЕРО СВЕТ СПАСАВА

Језеро Виланс (Википедија)

Језеро Виланс (Википедија)

Гуске су спасиле Рим, да ли ће језеро свет? Дубоко испод Антарктика нађена је бактерија која уништава метан, један од гасова „стаклене баште”, кључних виновника оптужених за свеопште отопљење. Научници су је пронашли у подледном језеру Виланс.

Микроорганизам обитава хиљада година на дубини од 800 метара, заштићен дебелим наслагама леда и снега од ма каквог утицаја Земљиног гасовито омотача (атмосфера). Наиме, 2013. су бушењем извадили узорке наслага на дну старе 120.000 година.

Након анализе су, управо, открили бактерију која се храни метаном. И то у горњим слојевима воде, спречавајући да се она загади. Иако састављен само од угљеника и водоника (CH4), речени гас има 86 пута јачи учинак на загревање од навелико помињаног угљен-диоксида!

Научници сматрају да је највећи резервоар метана испод западног дела Антарктика, осим огромних количине у дуготрајно замрзнутим у вечитом арктичком леду. Стрепи се да ће се с порастом температуре на планети смрзнути метан ослободити и убрзати свеопште отопљење и климатске промене.

Спас се види у сићушној бактерији која преживљава пређајући ово најједноставније органско једињење. Без топлоте и светлости (сунчева) она је у стању да у процесу оксидације претвори 99 одсто метана у енергију, опонашајући својеврсну природну судоперу. У научном чланку који су потписали научници са Државног универзитета Монтана (САД) стоји да се испод антарктичког леда налази изобиље микроба способних да разграде велике количине гасова „стаклене баште”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар