MEĐU IZMEĐU

KAD JE BUKA SRCE TREPERI

294 pregleda

Svi već znamo da smanjena fizička aktivnost, loša ishrana, pušenje i alkohol mogu dovesti do brojnih problema, ali naučnici su sada dokazali da je i buka bitan činilac u razvoju teškoća. Prema naučnicima Univerziteta u Majncu, koji su analizirali podatke iz studije GHS (The Gutenberg Health Study), buka povećava mogućnost razvoja atrijalne fibrilacije (treperenje pretkomora) ‒ najčešće srčane aritmije.

Uz puteve, železnice i gromor iz
komšiluka,buka aviona je među onima
koje najviše uznemiravaju ljude.

U studiji, objavljenoj u naučnom časopisuInternational Journal of Cardiology, do 23 odsto ispitanika patilo je od atrijalne fibrilacije usled ekstremne buke. Bez buke, tegobe je imalo 15 odsto njih.Prethodne studije pokazale su da samo jedan do tri posto ljudi pati od fibrilacije. „To je zato što se izgledi za pojavu srčane aritmije povećavaju s godinama”, rekao je kardiolog Tomas Munzel.

Na početku studije, pre deset godina, učesnici istraživanja su imali između 35 i 74 godine, te su tokom trajanja studije postajali ranjiviji, objasnio je Munzel.Rad je prikupio podatke od više od petnaest hiljada žena i muškaraca koji su bili izloženi različitim vrstama buke tokom dana i noći i morali su izveštavati o svojoj atrijalnoj fibrilaciji.

Uz puteve, železnice i gromor iz komšiluka, buka aviona je među onima koje najviše uznemiravaju ljude. Ona posebno uznemiruje danju ‒ pokazalo se kod 84 odsto ispitanika (noću je negativno reagovalo 69 odsto njih).

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar