MEĐU IZMEĐU

KAO KAMELEONSKA KOŽA

202 pregleda
Getty Images

Južnokorejski naučnici su, inspirisani prirodom, smislili veštački materijal sličan koži koji menja nijansu boje na isti način na koji se kameleon prilagođava okolini.Tim predvođen Ko Seung-hvanom, profesorom mehanike na univerzitetu u Seulu načinio je kožu sa specijalni mastilom koja mijenja boju prema temperaturi, a kontrolišu je maleni, fleksibilni grejači.

Ako nosite maskirnu uniformu u pustinji, lako će vas uočiti. Promena boje i uzoraka u skladu s okolinom ključna je za tehnologiju koju smo stvorili, rekao je Ko.Stručnjaci su svoj izum, termohromatsko kristalno mastilo (TLC) i višeslojni nanogrejač demonstrirali na robotu koji je imao ugrađene senzore za boju. Koju god su boju senzori videli, koža ju je nastojala oponašati.

Robot je na videosnimku puzao po crvenom, plavom i zelenom podu i istoga trena promenio boju da bi se uklopio u podlogu.Ukupna debljina veštačke kože manja je od stotinu mikrometara, tanja od vlasi ljudske kose.Prilagodljivu kožu možemo proizveti u obliku nosivog uređaja koji se može koristiti u modnoj industriji, izradi vojnih maskirnih uniformi, automobilskoj industriji i graditeljstvu i za izradu video-reklama, rekao je Ko.Njegovo istraživanje objavljeno je u avgustu u časopisu Nature Communications.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar