MEĐU IZMEĐU

KAPLJICA IZAZIVA RAK

471 pregleda
Oštećuje DNK (Vikipedija)

Unosom alkohola u telu nastaje štetna hemikalija koja može trajno da ošteti DNK matičnih ćelija, čime se povećava rizik od nastanka raka, zaključak je istraživanja britanskih naučnika.

Nalazi istraživanja pružaju
detaljniji uvid u načine na koje
alkohol uvećava rizik pojave raka
dojke, creva i pet drugih vrsta raka.

„Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako se neka oštećenja događaju slučajno, naši nalazi ukazuju na to da unošenje alkohola povećava rizik od takvog vrsta oštećenja“, rekao je profesor molekularne biologije Ketan Patel, jedan od vodećih istraživača, prenosi Rojters.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, a naučnici su koristili analizu hromozoma i sekvenciranje DNK prilikom utvrđivanja štete nastale acetaldehidom, štetnom supstancom koja nastaje kada organizam razgrađuje alkohol.

Miševima je davan razređen alkohol, nakon čega je vršena procena uticaja alkohola na DNK životinja. Nalazi ukazuju na to da acetaldehid može da prekine i ošteti DNK unutar matičnih ćelija, čime se trajno menja DNK sekvenca u tim ćelijama. Nalazi istraživanja pružaju detaljniji uvid u načine na koje alkohol uvećava rizik pojave raka dojke, creva i pet drugih vrsta raka.

Agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene ogranizacije klasifikuje alkohol kao kancerogen prve grupe pozivajući se na „ubedljive dokaze“ da alkohol izaziva rak u ljudskom organizmu.

(Izvor Tanjug)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • A istraživanje običnih ljudi u Srbiji, govori da rakija leči … i rak i mnoge druge bolesti, samo treba znati kako je uzimati.
    za krvotok, pre jela. Za varenje, posle jela.
    Za menstrualne bolove, prehladu, daje snagu …
    Hoće da nam lek naprave otrovom, lopovi belosvetski farmaceuti!!!

Ostavite komentar