MEĐU IZMEĐU

KILOVATI IZ KOSMOSA

190 pregleda

Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokazuju podaci na veb-sajtu ruske Državne službe intelektualne svojine.

 Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1.000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, električna energija na Zemlju prenosi se pomoću mikrotalasa.

„Prenos energije na Zemlju iz svemira može: 1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, pre svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova 2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorevanje štetno utiču na biosferu, navedeno je u obrazloženju patenta.

 U dokumentu je naveden sličan američki patent iz 1971. godine, u kome je predloženo stvaranje orbitalne solarne elektrane. Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu, približne visine od 36.000 kilometara, što bi joj omogućilo da ostane iznad istog područja Zemljine površine i obezbedilo stalan prenos energije.

U ovom konkretnom slučaju, međutim, prijemna stanica mora biti locirana na ekvatoru planete. Ruski predlog je, kako se izveštava, fleksibilniji i omogućava prenos energije u udaljene regione planete. Ruski naučnici razvijali su orbitalni laser sa ogledalom-repetitorom, koje će prenositi energiju u one delove planete gde je nemoguće ili izuzetno teško izgraditi elektrane, uključujući Arktik.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar