МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИЛОВАТИ СТИЖУ С МОРА

Сингапур гради плутајуће соларне фарме у циљу борбе против климатских промена.

Хиљаде соларних панела се поставља на обали Сингапура како би ова држава дала свој допринос у борби против глобалне климатске кризе. Иако се ради о једној од најмањих земаља на свету, јер је Сингапур мањи од половине Лондона, ипак се ради о успјшној заједници, а и о земљи која има једну од највећих емисија угљен-диоксида по становнику у Азији.

Једна од нових соларних фарми се протеже обалом Сингапура у Јохорски мореуз који раздваја Сингапур и Малезију. За морско дно је усидрено”13.000 соларних панела чији капацитет износи 5 мегавати електричне енергије, што је довољно за напајање готово 1.500 станова целе године. Панели се производе у Kини која је највећи произвођач соларних панела на свету, а усидравају се помоћу ланаца и бетонских блокова.

Још већи пројект соларне фарме биће завршен ове године, а чинит ће га 122.000 соларних панела у резервату Тенгех. Пројект развија компанија Сембкорп. Сингапур нема довољно брзих река за хидроелектране, нити су ветрови довољно јаки за покретање турбина, тако да је соларна енергија једини избор.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар