MEĐU IZMEĐU

ZAGAĐUJE VIŠE OD UGLJA

339 pregleda

Legalna proizvodnja kanabisa u Koloradu emitira više gasova „staklene bašte od državne industrije rudnika uglja, pokazalo je najnovije istraživanje.Proizvodnja i upotreba kanabisa iz medicinskih ili rekreativnih razloga sada je legalna u nekoliko američkih država, što je dovelo do značajnog porasta industrije.Bioekološkinja Hejli Samers i kolege sa Univerziteta Kolorado analizirali su ispuštanjegasova„staklene bašte sa farmi kanabisa. Otkrili su da emisije variraju od države do države, ali da otprilike po kilogramu proizvedenog suvog cveta iznose 2,3 do 5,2 tone ekvivalenta ugljen-dioksida (CO2e).

U Koloradu emisije s farmi kanabisa iznose oko 2,6 megatona (CO2e), što je više od onih iz rudnika uglja sa 1,8 megatona (CO2e), piše New Scientist. Emisije koje nastaju od proizvodnje 28 grama suvog cveta jednake su onima nakon izgaranja 26 do 50 litara benzina”, kazala je Samers.Većina američkog kanabisa gajenje se u zatvorenom iz dva razloga. Prvi je da neke države ne dopuštaju gajenje na otvorenom, a drugi da se proizvođači boje krađe biljaka. To znači da većina emisija tokom proizvodnje kanabisa zapravo dolazi iz rasvete i kontrole klime.

Stručnjaci stoga savetuju prelazak na uzgajanje na otvorenome jer bi to smanjilo energetske potrebe i štetne emisije.Istraživanje pod nazivom The greenhouse gas emissions of indoor cannabis production in the United States objavljeno je u časopisu Nature Sustainability.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar