MEĐU IZMEĐU

KINA PRVA U BOGATSTVU

110 pregleda
Sputnjik/Aleksander Jurjev

Prestigla je Sjedinjene Američke Države po nacionalnom bogatstvu, dok ukupno svetsko bogatstvo raste, objavila je međunarodna konsultantska kuća „Mekinzi end ko.

Kinesko bogatstvo dramatično je poraslo u poslednje dve decenije i povećano je čak 17 puta, sa sedam biliona (hiljada milijardi) u 2000. godina, na 120 biliona dolara u 2020. godini, navodi se u analizi poznate konsultantske kuće, prenosi „Blumberg.Poraslo je i ukupno svetsko bogatstvo, sa 160 biliona u 2000, na 514 biliona dolara u 2020. godini.

Izveštaj analizira 10 država na svetu koje drže ukupno 60 odsto svetskog bruto društvenog proizvoda, i to su Australija, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Japan, Meksiko, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.Kada je u pitanju uzlet Kine, on je ubrzan ulaskom te zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju 2000. godine, navode analitičari „Mekinzija.Sjedinjene Američke Države, koje su Kini ustupile prvo mesto, u poslednjih 10 godina udvostručile su nacionalno bogatstvo, pa ono sada iznosi 90 biliona.I u Kini i u SAD više od dve trećine bogatstva nalazi se u rukama 10 odsto najbogatijih porodica, navodi izveštaj.

Oko 68 odsto svetskog bogatstva nalazi se u nekretninama, navodi „Mekinzi i dodaje da istorijska veza rasta bruto društvenog proizvoda s rastom bogatstva više ne važi, jer je rast bogatstva nadmašio rast BDP-a. Razlog tome vide u „naduvanom balonu cena nekretnina i upozoravaju da bi rast vrednosti nekretnina mogao da bude nestabilan i mogao da dovede do nove svetske ekonomske krize, slične onoj iz 2008. godine.U slučaju da se takva kriza dogodi, ona bi ovaj put mogla da teško pogodi Kinu, dok je prethodni put uzdrmala SAD, i da dovede do nestanka trećine svetskog bogatstva, prenosi „Blumberg.U svetsko bogatstvo nisu uračunate finansijske aktive, zbog toga što su kompenzovane obavezama, navode iz „Mekinzija.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar