МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИНЕСКИ ВОЗ 620 НА САТ

Youtube SCMP

Прототип локомотиве која користи високотемпературну суперпроводну технологију (HTC) маглев представљен је у граду Ченгдуу на југозападу Кине. Домаћи маглев воз може се похвалити брзином од 620 километара на сат, како наводе са Универзитета Southwest Jiaotong, који је учествовао у дизајнирању воза.

На церемонији лансирања представљена је локомотива дугачка 21 метар како полако плута пругом. Стручњаци су поздравили кључни развој HTC технологије који је произашао из лабораторијских тестова у Кини. „Иако теорија звучи добро, сви су је у прошлости (технологија HTC маглев) доживљавали као лабораторијску играчку, без тестова у стварној ситуацији”, рекао је Денг Зиганг, заменик директора универзитетског истраживачког центра за супербрзи транспорт маглева у цевима ниског притиска.

У поређењу с другим маглев технологијама, HTC технологија је погоднија за футуристички концепт супербрзог транспорта у вакуумским цевима, где би возови могли да постигну већу брзину. Укључујући инвестицију од 60 милиона јуана (9,3 милиона америчких долара), пројекат маглев заједнички су развили Универзитет Southwest Jiaotong и China Railway Group Limited и CRRC Corporation Limited.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар