?> КИНЕЗИ ЛОВЕ ВАНЗЕМАЉЦЕ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИНЕЗИ ЛОВЕ ВАНЗЕМАЉЦЕ

Небеско око (Јутјуб)

Кина је у суботу и званично отворила највећи светски радио-телескоп који ће користити за свемирска истраживања и потрагу за ванземаљским облицима живота.

 Пет стотина метара широк сферни радио телескоп – Фаст (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope – FAST) заузима површину тридесет фудбалских игралишта, а усечен је у планински венац југозападне провинције Гуејџоу. У Кини га зову и „Небеско око”. Кинеска агенција Синхуа је известила да је телескоп добио званичну државну дозволу за почетак рада. Градња телескопа је завршена још 2016. године и од тада су спровођени тестови и отклањани недостаци.

Главни инжењер Фаста, Џианг Пенг, наводи да су пробне операције телескопа до сада биле поуздане и стабилне, а да је његова осетљивост два и по пута већа од другог највећег телескопа на свету. Током пробног рада кинески научници су дошли и до неких вредних научних података од којих се очекује да ће довести до великог напретка у областима као што су откривање гравитационих таласа ниске фрекфенције и међузвезданих молекула у наредних три до пет година, наводи Синхуа.

Унапређење кинеског свемирског програма приоритет је Пекинга и земља је поставила циљ да ухвати корак са Русијом и Сједињеним Државама и постане главна свемирска сила до 2030. године. Пекинг планира да следеће године покрене изградњу сопствене свемирске станице.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар