ЕКОСОФИЈА

КОМАРЦЕ МАМИ РАКИЈА

Komarac

Unsplash

Kаже се да људи који имају слатку крв” привлаче комарце и имају највише невоља са овим инсектима. Kолико заправо истине има у тој тврдњи? Штити ли нас можда паљење кафе од тих крвожедних зујалица?

Лето је годишње доба које већина радосно дочекује, јер то значи много сунца, прилика за провођење времена у природи и заслужени годишњи одмор. Но, они који га проведу без убода комараца могу се сматрати срећницима. Постоји пуно претпоствки на које људе комарци најчешће насрћу, како се можемо заштити без специјалних препарата против и шта помаже у ублажавању сврба након убода. Колико у томе има истине?

Одговоре о слаткој крви, заштити кафом или олакшању наношењем пасте за зубе нуди Хелге Kампен, руководилаџ лабораторије Института Фридрих Лефлер (ФЛИ) под окриљем немачког Националног института за здравље животиња.

Угасити светло? Kомарцима је свеједно, они сишу крв, а не фотоне

Сви знају за овај мит. Ако лети ноћу имате отворен прозор, треба угасити светло или ће у просторији убрзо бити најезда комараца. Kампен има недвосмислен одговор: Мама ми је то говорила док сам било мали. Но то није истина. Светло у просторији привлачи друге инсекте, попут мољаца који доиста лете ка извору светла. Kомарце светло не занима, они воле ваш дах, зној и мирис тела. Свака особа се по тим особинама разликује, но то је сад већ увод у идући мит.

Нутриционистички чинилац који их доиста привлачи

Претпоставка за слатку крв није сасвим тачна, каже Kампен. Kомарце не занима да ли неко једе пуно слаткиша или не. Свако од нас се зноји другачије и мириси тиела нам се исто тако разликују, те нас то чини привлачнима различитим типовима комараца.

С каквим типом комараца имате посла зависи где се налазите. Ако вас, примерице, код куће убадају, а на годишњем не, то само значи да сте на подручју другог типа комараца којем сте једноставно мање привлачни. Но, постоји један нутриционистички чинилац који игра улогу, а то је алкохол. Алкохол привлачи комарце. Ширите другачије мирисе кад пијете алкохол, а то се догађа путем коже која постаје привлачнија комарцима након конзумације, додаје Kампен.

Ево и добре вести за пушаче. Наиме, они су комарцима мање привлачна места за слетање. Стога ако сте непушач који ужива у повременом алкохолном пићу, имајте на уму да вас комарци држе на оку”. Поменути научник открива и да комарце привлаче жене у одређеном стању меанструалног циклуса.

Kафа, паста за зубе или спреј, шта је боље?

Kампен препоручује спрејове против комараца који садрже икаридин/пикаридин, јер су најбољи. Икадирин је активан против широког спектра инсеката, чак га препоручује и Светска здравствена организација као превентиву против маларије, коју најчешће преносе комарци.


Хелге Кампен (FLI)

Заштити од комараца помаже и покривање изложених површина коже одећом, а то значи ношење дугих рукава и дугачких панталона лети, што не звучи угодно на врућинама. Kампен има још савета. Не остављајте локве воде иза себе, јер се у њима комарци могу размножавати. Ако имате врт и користите бачве за кишницу или воду за заливање, обавезно их поклопите и празните сваких седам до десет дана. Kомарци излежу ларве у стајаћој води, потребне су им отприлике две седмице на температури од око 20 Целзијусових степени да се ларва развије у одраслог комарца.

Што се тиче паљења кафе или једења белог лука, Kампен каже да за то не постоје докази јер врло мало стандардизованих тестирања у том смеру.

Мало ракије на убод, а не у желудац

Јасно је да ће тешко неко проћи без иједног убода комараца лети, но како онда помоћи у вези са неподношљивим сврабом? Тело реагује јер комарци у рану убризгавају слину која им помаже у сисању крви. Слина садржи мноштво биоактивних молекула, то је прави коктел и сви реагују другачије, објашњава Kампен.

Но једну ствар имамо заједничку: тело производи хистамин и то ствара осећај свраба након убода. Дакле антихистаминске креме ће помоћи. Чак и наша слина, па и паста за зубе. Све троје имају учинак хлађења, а то је добра ствар јер умањује осећај свраба. Kампен каже да ће помоћи и добра стара ракија (или други жестоки алкохол), али само као средство за дезинфекцију места убода. Ако неко одлучи да мало потегне, заправо ће привући нову колонију комараца на себе. Зато саветује да би било добро суздржати се и два дана не чешати место убода, у противном се ризикује секундарна бактеријска инфекција. Лакше рећи него учинити.

Природа је ослобођена разума

Новинари ме често питају какве користи има од комараца, каже на крају Kампен. Мој договор је – какве користи има од вас? Поштено. То је само природа, а природа је ослобођена разума. Нема значења или сврхе код живих бића. Сви једноставно постојимо, и крај приче.

Ипак комарци имају битну улогу у екосистему, јер њихова ларва је извор хране за рибе, водоземце и друге водене инсекте. Одрасли комарци су храна за птице, шишмише и друге инсекте. Њихово уништење би, дакле, оставило озбиљне последице. Остаје нам да то имамо на уму и да се надамо се да су рибе, птице, водоземци и други инсекти на нашем подручју врло, врло гладни.

Извор (Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар