MEĐU IZMEĐU

PIVCE ZA SPORTSKE ŽIVCE

158 pregleda
Pivo uz utakmicu

Stručnjaci tvrde i da dodavanje natrijuma u bezalkoholno pivo može da poboljša njegova svojstva rehidratacije.

Svetlo pivo bi moglo da pomogne u oporavku nakon vežbanja, čak je u nekim aspektima dobro kao voda, objavio je International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Na osnovu istraživanja pivo sa ABV manjim od četiri odsto može da bude efikasno kao sredstvo za hidrataciju nakon treninga. Stručnjaci tvrde i da dodavanje natrijuma u bezalkoholno pivo može da poboljša njegova svojstva rehidratacije, ali se slažu da će to stvoriti problem sa ukusom.

„Kad popijete pivo sa više od četiri odsto alkohola ili popijete više od jednog ili dva piva sa niskim udelom ABV, blagodeti opadaju, kaže koautor studije Džejson Vin.On ističe da ste tada u opasnosti od većeg gubitka vode, smanjenja mišićne mase i potencijalnog povećanja telesne masti.

„Pivo sadrži ugljene hidrate i nešto natrijuma što voda nema, to bi moglo da bude korisno nakon vežbanja, ističe dr Bred Šenfeld.Ipak, Vin kaže da je još bolje popiti pivo uz hranu ili neko drugo bezalkoholno piće.„Kad vežbate, gubite i elektrolite, a ne samo vodu. Hrana može da zameni neke od njih, dodaje on.

Važno upozorenje je da ni ne pomišljate na alkohol pre vežbanja, prenosi Index.hr.„Tada ćete biti previše omamljeni da biste vežbali, tvrdi Šenfeld.Još jedna prednost ispijanja piva nakon treninga je da ono sadrži polifenole, antioksidanse i antivirusna biljna jedinjenja koja bi mogla da održe vaš imunološki sistem jakim i mogla bi da smanje šanse za infekcije disajnih puteva koje mogu da budu povezane sa intenzivnim i napornim treningom.

Zaključak je da alkohol može da ima štetni efekat ako ga popijete previše.„Veća količina piva nakon treninga nije nešto što će vam bilo koji stručnjak preporučiti. Uopšteno nisam protiv toga da svako malo popije piva nakon treninga, ali ne svaki dan, zaključuje Šenfeld.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar